Čína investíciami a lacnými úvermi posilňuje svoj vplyv v Afrike

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:54 • 2 min
Čína investíciami a lacnými úvermi posilňuje svoj vplyv v Afrike

JOHANNESBURG - Čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil na čínsko-africkom fóre spolupráce FOCAC, ktoré sa konalo koncom minulého týždňa v Johannesburgu, pomoc africkým štátom v celkovom rozsahu 61 miliárd USD (55,95 miliardy eur). Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Zo sumy poskytnú Číňania 5 miliárd USD ako bezúročné úvery. Pomoc za 35 miliárd USD bude mať zvýhodnené úročenie.

slovakia

left justify in out

Čínska pomoc sa zameriava na riešenie troch hlavných afrických problémov, ktoré brzdia napredovanie národov kontinentu. Ten potrebuje zlepšiť infraštruktúru, zvýšiť kvalifikovanosť ľudí a poskytnúť peniaze, ktorých je tam nedostatok.

 

Číňania budú investovať do budovania výrobných a spracovateľských kapacít, budú stavať cesty, prístavy a železničné trate.

 

Krajinám postihnutým suchom poskytne Čína priamu potravinovú pomoc. Medzi ne patrí aj Etiópia. Na budúci rok by malo krajinu postihnúť najhoršie sucho za posledných 30 rokov. Podpora dosiahne 156 miliónov USD. Na potravinovú pomoc zo zahraničia tam už teraz čaká 8 miliónov Etiópčanov.

 

Západné vlády obviňujú Čínu z toho, že konflikty a porušovanie právnych noriem, ktorých sa dopúšťajú africké vlády, zámerne ignoruje s cieľom, aby mohla uskutočňovať svoju obchodnú politiku a politiku pomoci. Podporovatelia čínskej expanzie na kontinente vidia zasa v prístupe Pekingu zdravú protiváhu Západu.

 

Čína sa už stala hlavným obchodným partnerom afrických štátov. Na druhé a tretie miesto odsunula Európu a USA. Obchodný obrat Činy s kontinentom dosiahol vlani 220 miliárd eur. Tento rok však čínske investície v Afrike klesli medziročne o 40 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies