Čína hodlá začať s civilnými letmi na sporný ostrov v Juhočínskom mori

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 15:52 • 2 min
Čína hodlá začať s civilnými letmi na sporný ostrov v Juhočínskom mori

PEKING - Čína začne v priebehu jedného roka prevádzku kyvadlových civilných letov na sporný ostrov Jung-sing v Juhočínskom mori, známy tiež pod vietnamským názvom Phu Lam a anglickým označením Woody Island.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes čínske štátne médiá, ktoré citovala agentúra Reuters.

 

Správa prichádza v čase, keď sa Peking usiluje o rozšírenie infraštruktúry na viacerých ostrovoch a iných lokalitách nárokovaných aj ďalšími krajinami v tomto regióne. Lety majú byť realizované do mesta San-ša, ktoré je administratívnou základňou Číny pre ňou kontrolované územia v Juhočínskom mori.

 

Čína si nárokuje väčšinu tamojších vôd bohatých na energetické suroviny. Vedú cez ne aj námorné trasy, po ktorých sa ročne prepraví tovar v hodnote piatich biliónov dolárov. Na časti Paracelských ostrovov, ktorých súčasťou je aj Jung-sing, si robia nárok i Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam.

 

Letisko v meste San-ša a novšie na ostrove Jung-šu podľa vlády v Pekingu posilní dopravné služby, navigáciu, dohľad, letecké, ako aj meteorologické služby v danom regióne.

 

Spojené štáty a Taiwan vo februári potvrdili "veľmi nedávne" umiestnenie čínskych rakiet typu zem-vzduch na ostrove Jung-sing, kde má Peking v rámci Paracelských ostrovov najsilnejšie zastúpenie. Krok sa stretol s kritikou, keďže sa Čína zaviazala, že nebude svoje nároky v Juhočínskom mori militarizovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies