Čína hodlá usporadúvať vojenské prehliadky na pravidelnej báze

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:14 • 2 min
Čína hodlá usporadúvať vojenské prehliadky na pravidelnej báze

PEKING - Čína hodlá usporadúvať vojenské prehliadky na pravidelnej báze.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to dnes ministerstvo obrany, vychádzajúc z úspechu slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa začiatkom mesiaca konala pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Ázii, píše agentúra Reuters.

 

Na podujatí na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men kuang-čchang) sa vtedy zúčastnilo vyše 12.000 vojakov, ako aj množstvo tankov, mobilných raketometov i bojových stíhačiek.

 

Pre zintenzívnené nároky Číny v Juhočínskom mori i prítomnosť ruského prezidenta Vladimira Putina však väčšina západných predstaviteľov prehliadku ignorovala.

 

"Vojenské prehliadky sú dôležitou súčasťou štátnych osláv. V ostatných rokoch sme zorganizovali mnoho vojenských prehliadok, ktoré mali ohlas doma i v zahraničí. Armáda zvažuje pravidelné usporadúvanie týchto podujatí," uviedol hovorca rezortu obrany, podrobnosti však nešpecifikoval.

Čína zorganizovala rozsiahlu vojenskú prehliadku aj v roku 2009, keď oslavovala 60 rokov od založenia ľudovej republiky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona