Čína hlási, že koronakríza by nemala byť súčasťou politickej hry

NETKY.SK • 15 Máj 2020, 10:18 • 2 min
Čína hlási, že koronakríza by nemala byť súčasťou politickej hry

PEKING - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I kritizoval zahraničných politikov, ktorí "trvajú na politizovaní pandémie, označovaní vírusu a ohováraní Svetovej zdravotníckej organizácie".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odveta za Trumpovo vyhlásenie 
Politikove vyjadrenia, ktoré zverejnila čínska tlačová agentúra Sin-chua, boli zjavne adresované Spojeným štátom, kde administratíva prezidenta Donalda Trumpa opakovane kritizovala Čínu za údajné zatajovanie prvotnej epidémie, a tiež pozastavila platby Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), ktorú obviňuje z nadŕžania Číne a zlyhania v boji s pandémiou.

 

img


Na nezávislé vyšetrenie pôvodu pandémie vyzvali aj ďalšie krajiny, vrátane Austrálie, čo však Čína odmieta.

 

Vyjadrenie prezidenta Číny 
Krajina podľa slov ministra dokázala pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga "dostať epidémiu pod kontrolu náročnými krokmi a postupne oživuje svoju ekonomiku a sociálny život, zatiaľ čo neustále vykonáva preventívne opatrenia". Vyjadril sa tak počas štvrtkového telefonického rozhovoru s ministrami zahraničia Maďarska, Estónska a Bosny a Hercegoviny.

 

img

 

Pomoc aj mimo hraníc 
Čína "prekonala vlastné problémy, ponúkla podporu a pomoc relevantným krajinám, bez výnimky sa podelila o skúsenosti s prevenciou a liečbou a umožnila rôznym krajinám nákup protiepidemických pomôcok v Číne", doplnil s tým, že pokusy o politizovanie pandémie a poškodzovanie WHO sú "vážnym porušením medzinárodných morálnych princípov a podkopávajú medzinárodné protiepidemické snahy".

 

img

 

Žiadne nové úmrtia 

Krajina pritom už mesiac nezaznamenala žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19 a za dnešný deň potvrdila len štyri nové prípady nákazy koronavírusom v provincii Ťi-lin, kde sa v uplynulých dňoch objavilo nové ohnisko nejasného pôvodu. Úmrtie v Číne naposledy hlásili 14. apríla.

 

Situácia v krajine

Liečbu v súčasnosti v krajine podstupuje 91 ľudí a ďalších 623 je monitorovaných v izolácii pre podozrenie na koronavírus alebo po pozitívnych testoch bez symptómov. Celkovo Čína dosiaľ potvrdila 4 633 úmrtí a 82 933 prípadov nákazy koronavírusom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona