Čína dokáže predísť systémovým dlhovým rizikám, uviedol minister financií

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 08:38 • 2 min
Čína dokáže predísť systémovým dlhovým rizikám, uviedol minister financií

PEKING - Čína je plne presvedčená, že dokáže predísť systémovým dlhovým rizikám.

slovakia

left justify in out

V stredu to uviedol minister financií Siao Ťie. Zároveň však ubezpečil, že fiškálna politika bude naďalej podporovať rast ekonomiky aj napriek zníženiu rozpočtového deficitu.

 

Dlh Číny v pomere k výkonu ekonomiky na konci roka 2017 klesol na 36,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 36,7 % HDP na konci roka 2016. Siao uviedol, že dlh zrejme zostane približne na tejto úrovni aj v najbližších rokoch.

 

Premiér Li Kche-čchiang v pondelok (5. 3.) ohlásil, že Peking skresal svoj cieľ týkajúci sa rozpočtového schodku na 2,6 % HDP z 3 % HDP v roku 2017. To bolo prvé zníženie tohto cieľa od roku 2012. Toho sa zľakli trhy, ktoré počítali s možnosťou, že Čína utlmí ekonomické stimuly, čím sa spomalí jej rast. Siao však v stredu ubezpečil, že fiškálna politika bude naďalej podporovať expanziu ekonomiky.

 

Aj verejný dlh Číny je v porovnaní s ostatnými krajinami relatívne nízky, medzinárodné finančné organizácie varovali pred rizikami spojenými s vysokým dlhom firiem. Medzinárodný menový fond (MMF) v decembri upozornil, že firemný dlh v roku 2015 dosiahol 165 % HDP a odvtedy sa prudko zvýšil a že predstavuje riziko ohrozujúce finančnú stabilitu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies