Čína chce zakázať burzy, trh kryptomien okamžite zaznamenal prudký pokles cien

NETKY.SK • 10 September 2017, 12:32 • 2 min
Čína chce zakázať burzy, trh kryptomien okamžite zaznamenal prudký pokles cien

PEKING – Podľa správ čínskeho finančného portálu plánuje Čína zakázať v krajine burzy kryptomien. Trh okamžite zareagoval na tieto správy prudkým prepadom, hoci analytici tvrdia, že ide len o dočasný pokles.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Reuters informovala, že zdroje blízke kľúčovým regulátorom, ktoré dohliadajú na online finančné aktivity, povedali čínskemu finančnému portálu Caixin, že úrady plánujú zakázať bitcoinové burzy v krajine. Samotná agentúra však vyhlásila, že nebola schopná informáciu bezprostredne overiť, nebolo teda jasné či sa jedná o všetky burzy v Číne, alebo len o tie, kde sa obchoduje Bitcoin.

 

obrazok

 

Hovorí sa o tom, že občania Číny nebudú môcť používať burzy na nákup bitcoinov, éterov a ďalších kryptomien za čínske jüany a naopak. Samotné digitálne meny by nemali byť zakázané, ale iba burzy. Akú hodnotu však bude mať Bitcoin v krajine, kde ho nemôžete za nič zameniť? To je aj hlavným dôvodom, prečo prudko klesá hodnota všetkých kryptomien.

 

Bitcoin okamžite klesá

 

Cena najväčšej digitálnej meny Bitcoin tak začala prudko klesať. V piatok bola jeho cena takmer 4.650, ale odvtedy klesla až na 3.951,04 USD (10.09.2017 09:04). Momentálne sa pohybuje tesne nad hranicou 4.000 dolárov.

 

Avšak dva zdroje, ktoré sú v priamom kontakte s predstaviteľmi troch čínskych búrz OKCoin, Huobi (obe Peking) a BTC China (Šanghaj), že zatiaľ od čínskej vlády a regulačných orgánov nedostali žiadne oficiálne vyhlásenie. Čína už začiatkom týždňa zakázala tzv. ICO spoločnosti , ktoré touto metódou získavali finančné prostriedky, bez ponuky konkrétneho tovaru alebo služieb.

 

obrazok

 

Aký to bude mať dopad na trh kryptomien?

 

Je ťažké predpovedať ako sa celá situácia vyvinie, ale logickou sa javí varianta, že čínski investori sa budú snažiť čo najskôr zbaviť kryptomien, aby sa vyhli zablokovaniu svojich finančných prostriedkov v rôznych digitálnych menách. Možno ide o snahu čínskej vlády získať ešte väčšiu kontrolu a vytvorenie centralizovanej burzy, pomocou ktorej by mohla efektívne regulovať tieto trhy.

Manažér vývoja obchodu na obchodnej platforme BitMEX Greg Dwyer uviedol, že nebolo jasné, či Čína zatvorí bitcoinové burzy po zákaze ICO. "Ak sa táto informácia ukáže ako pravdivá, potom je tento masívny pokles cien opodstatnený a počas víkendu by to mohlo byť ešte výraznejšie, keďže veľké burzy budú musieť zastaviť obchodovanie," dodal Dwyer.

Mnohé spoločnosti však okamžite začali vydávať vyhlásenia v snahe upokojiť situáciu na trhu a predísť tak obrovským stratám. Hlavný makro stratég spoločnosti GFI Group John Spallanzani uviedol, že piatkové straty by mali byť len krátkodobé. "Bitcoin tu zostáva aj naďalej," povedal Spallanzani.

 

obrazok

 

Spôsobili problémy ICO spoločnosti?

 

Veľký vplyv na rýchly rast Bitcoinu malo aj šialenstvo okolo ICO, ktoré sa stalo veľmi populárne najmä tento rok. Treba totiž mať na pamäti fakt, že na nákup rôznych ICO tokenov sa používajú najmä Bitcoin a Ethereum. Tento rok do polovice júla rôzne technologické firmy získali približne 1,1 miliardy amerických dolárov z predaja 89 nových kryptomien, čo je približne 10-krát viac ako v roku 2016.

 

Nejde však o prvý prípad, kedy Čína zakázala burzy. V roku 2013 sa Bitcoin prepadol o viac ako 50%, keď čínska vláda nariadila burze BTC China, aby viac neprijímala vklady v čínskych jüanoch. Vláda však neskôr zmenila názor a nariadenie zrušila. Bude sa takáto situácia opakovať? Určite ju budeme sledovať, nakoľko by z nej mohla vzísť zaujímavá investičná príležitosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies