Čína chce spolupracovať so strednou Európou aj v oblasti zdravotníctva

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 19:05 • 2 min
Čína chce spolupracovať so strednou Európou aj v oblasti zdravotníctva

BUDAPEŠŤ - Čínska vláda si cení každú inštitucionálnu spoluprácu so strednou a východnou Európu. Vyhlásila to dnes v Budapešti čínska ministerka zdravotníctva Li Pin na treťom fóre ministrov zdravotníctva strednej a východne Európy a Číny.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI členka čínskej vlády pripomenula, že predchádzajúce dve fóra sa konali v Českej republike a v Číne. "Spolupráca v oblasti zdravotníctva v uplynulých rokoch už priniesla svoje ovocie v nemocničnej spolupráci, vo vzdelávaní odborníkov, vo výmene skúseností v oblasti zdravotnej politiky i v rozvoji verejného zdravotníctva," konštatovala.

 

Maďarský minister ľudských zdrojov Zoltán Balog poznamenal, že krajiny strednej a východnej Európy existujú v tieni veľmocí a naučili sa, že svoje záujmy dokážu presadiť iba v prípade, ak si vybudujú silné národné štáty. Pritom z času na čas tieto krajiny musia spojiť svoje sily, aby dokázali čeliť globálnym výzvam.

 

Podľa Baloga región strednej Európy je jedným z najintenzívnejšie rozvíjajúcich sa regiónov sveta. Vyjadril nádej, že stredná a východná Európa budú dobrým partnerom "prvoligovej" Číny.

 

Z významných prvkov zakotvených v spoločnom vyhlásení terajšej konferencie vyzdvihol maďarský minister smerovanie k prevencii, poskytnutie priestoru pre tradičné liečiteľstvo, boj proti nákazlivým chorobám, výmena skúseností v oblasti zdravotných systémov, ako aj možnosti liečebného a zdravotného turizmu.

 

Niekoľkodňového podujatia sa zúčastnia ministri zdravotníctva a experti 16 krajín strednej a východnej Európy, z Číny pricestovala 200-členná delegácia.

 

Témami odbornej konferencie sú verejné zdravotníctvo, spolupráca nemocníc, výskum v oblasti zdravotnej politiky a tradičné čínske liečiteľstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona