Čína chce posilniť vplyv jüanu v obchode s Ruskom

NETKY.SK • 22 December 2014, 09:45 • 2 min
Čína chce posilniť vplyv jüanu v obchode s Ruskom

PEKING - Čína chce pri financovaní obchodu s Ruskom posilniť úlohu svojej meny na úkor ruského rubľa. Vyhlásil to čínsky minister obchodu Gao Hucheng, ktorého citovala počas víkendu hongkonská televízna stanica Phoenix TV.

slovakia

left justify in out

Na spoluprácu v oblasti energetiky a priemyselnej výroby súčasná situácia v Rusku podľa neho nebude mať výrazný dopad, pričom Čína chce klásť dôraz na oblasti, v ktorých sa môžu obe ekonomiky dopĺňať. Minister tiež uviedol, že hodnota vzájomného obchodu s Ruskom by mala tento rok dosiahnuť plánovaných 100 mld. USD. V roku 2013 sa medzi oboma krajinami podľa údajov čínskej colnej správy zrealizovala obchodná výmena v objeme 89,2 mld. USD. Význam čínskeho jüanu v obchodoch s Ruskom v posledných rokoch narastal a protiruské sankcie Západu tento trend ešte posilnili, uviedol minister. 

 

Kurz rubľa voči americkému doláru sa od začiatku roka prepadol o zhruba 45 %. 

 

Čína spravuje devízové rezervy v objeme 4 bilióny USD, z čoho 32 % investovala do vládneho dlhu. Podiel dolára na devízových rezervách krajiny má podľa vlády v Pekingu klesať a čínsky jüan by mal perspektívne získať pozíciu globálnej rezervnej meny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies