Čína chce posilniť obchodné vzťahy s Londýnom po jeho odchode z EÚ

NETKY.SK • 23 August 2018, 15:04 • 2 min
Čína chce posilniť obchodné vzťahy s Londýnom po jeho odchode z EÚ

Peking- Čína má záujem o posilnenie obchodných vzťahov s Britániou. Povedal to britskému ministrovi obchodu Liamovi Foxovi, ktorý je na návšteve Pekingu, čínsky podpredseda vlády Chu Čchun-chua. Čína je jednou z krajín, na ktoré sa Británia chce po svojom odchode z Európskej únie orientovať.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s prípravami na brexit Británia dala najavo čínskym firmám, že je pripravená na spoluprácu. Čína je jednou z krajín, s ktorými by Londýn chcel po svojom odchode z Európskej únie podpísať dohodu o voľnom obchode.

 

Peking minulý mesiac uviedol, že je pripravený začať rokovať.

 

Na terajšom stretnutí v Pekingu Chu Čchun-chua Foxovi povedal, že Čína je ochotná spolupracovať s Britániou na posilnení spolupráce v ekonomickej a obchodnej oblasti.

 

Oficiálne rokovania o obchodnej dohode sa však môžu začať až po odchode krajiny z EÚ. Navyše, uzatvorenie takejto dohody zvyčajne nasleduje až po niekoľkoročných rokovaniach.

 

Britská vláda je presvedčená, že odchod z EÚ jej v oblasti obchodu rozviaže ruky. Fox tento týždeň uviedol, že Británia chce po odchode z Európskej únie zvýšiť svoj export na 35 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

V minulom roku dosiahli tovar a služby vyvezené britskými firmami okolo 30 % HDP. Ostrovnej krajine to majú umožniť práve nové obchodné dohody s ďalšími krajinami.

 

Časový rámec na dosiahnutie tohto cieľa však Fox nezverejnil.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies