Čína chce kúpiť od Airbusu prinajmenšom 150 lietadiel

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 10:28 • 2 min
Čína chce kúpiť od Airbusu prinajmenšom 150 lietadiel

PARÍŽ/PEKING- Čína chce kúpiť prinajmenšom 150 osobných lietadiel od Airbusu. Hodnota potenciálnej objednávky je 20 miliárd USD (14,4 miliardy eur). O kontrakte by sa malo hovoriť počas prvej návštevy Európy Si Ťin-pchinga vo funkcii prezidenta, ktorá sa bude konať na konci marca. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou.

slovakia

left justify in out

Veľký kontrakt by mohol pomôcť vylepšiť obchodné vzťahy medzi Čínou a Európu po slabšom roku. Očakáva sa, že Čína kúpi väčší počet osobných lietadiel A330, keďže pokročili rokovania o otvorení druhého veľkého závodu Airbusu v krajine.

      

Nový závod na montovanie kabín pre model A330 by posilnil prítomnosť Airbusu v Číne päť rokov po otvorení svojho prvého závodu na konečnú montáž mimo Európy v čínskom prístavnom meste Tchien-ťin, kde sa montujú lietadlá A320.
      

Dohoda by tiež zahŕňala rozhodnutie o odblokovaní nákupu 27 lietadiel A330, ktorý Peking zablokoval počas nedávneho sporu s Európskou úniou (EÚ) týkajúceho sa environmentálnej politiky.
      

Hovorca Airbusu záležitosť odmietol komentovať. Predstavitelia čínskej vlády neboli k zastihnutiu a hovorcovia všetkých veľkých čínskych aerolínií, ako sú Air China, China Eastern a China Southern, sa k tomu odmietli vyjadriť.
      

Zdroje oboznámené so záležitosťou uviedli, že kontrakt by mohol obsahovať objednávku aj na niekoľko lietadiel A320 a A350. Zdroje však zdôraznili, že konečná veľkosť objednávky sa môže zmeniť a bude závisieť od ďalších rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona