Čína chce do šiestich rokov skoncovať s chudobou

NETKY.SK • 12 Október 2015, 13:04 • 2 min
Čína chce do šiestich rokov skoncovať s chudobou

PEKING - Čína chce počas nasledujúcich šiestich rokov zlepšiť životnú úroveň všetkých 70 mil. ľudí, ktorí žijú pod oficiálnou hranicou chudoby.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v pondelok predstaviteľ vládnej komisie pre boj s chudobou. Podľa údajov štatistického úradu krajiny sa pod hranicou chudoby nachádza zhruba 70 mil. Číňanov, ktorých príjem je nižší ako 362 USD ročne.

 

Napriek silnému hospodárskemu rastu za posledné dve dekády chudoba v Číne pretrváva najmä vo vidieckych oblastiach, kde nedostatok pracovných príležitostí vedie k sťahovaniu ľudí v produktívnom veku do miest.

 

"Máme šesť rokov na to, aby sme úplne vykorenili chudobu," uviedol námestník riaditeľa komisie pre boj s chudobou Hong Tianyun. Pre dosiahnutie tohto cieľa bude podľa neho kľúčová zvýšená angažovanosť miestnych vlád.

 

Podľa štátnej tlačovej agentúry Sin-Chua sa vlani z chudoby vyslobodilo zhruba 12,3 mil. ľudí, pričom v roku 2011 to bolo 43,3 mil. osôb. Vláda v Pekingu si pôvodne predsavzala skoncovať s chudobou do roku 2020. K zlepšeniu životných podmienok chudobných majú prispieť bezplatné učňovské školy a programy na podporu podnikania, ako aj investície do verejných služieb, zdravotníctva a infraštruktúry na vidieku. Rozdiely medzi bohatými a chudobnými v Číne sa prehlbujú aj v dôsledku spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Veľkým problémom je tiež vytváranie pracovných miest pre absolventov vysokých škôl. Peking označuje za najvyššiu prioritu zabránenie nástupu masovej nezamestnanosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona