Čína a Rusko pripravujú vznik spoločnej ratingovej agentúry

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 15:42 • 2 min
Čína a Rusko pripravujú vznik spoločnej ratingovej agentúry

MOSKVA - Rusko sa s Čínou dohodlo na vytvorení spoločnej ratingovej agentúry. Zároveň pracujú na sérii opatrení, ktoré uľahčia obchodovanie. Informoval o tom v utorok ruský minister financií Anton Siluanov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov vznikne agentúra po vzore existujúcich agentúr. "Chceli by sme, aby ratingy (tejto agentúry) boli apolitické,“ povedal minister.

 

Dohoda o spolupráci s Čínou na vytvorení novej agentúry prichádza v čase, keď Rusko prejavilo náznaky nespokojnosti s tromi najvýznamnejšími agentúrami. Tými sú Standard & Poor's (S&P), Moody's a Fitch. Agentúra S&P zhoršila v apríli rating Ruska na úroveň len jeden stupeň nad špekulačným pásmom. Stalo sa tak po ruskej anexii Krymu. Ruskí predstavitelia tenko krok kritizovali s tým, že ho označili za "politicky motivovaný“. Agentúra S&P takéto tvrdenia odmietla. 

 

Plán spoločnej agentúry s Čínou má za cieľ postupné vytvorenie dôveryhodnej alternatívy k trom najväčším agentúram. "V prvej fáze bude agentúra hodnotiť rusko-čínske investičné projekty s cieľom pritiahnuť pozornosť ázijských krajín. Postupne na základe pokroku a reputácie veríme, že môže dosiahnuť úroveň, keď jej názory pritiahnu pozornosť aj iných krajín,“ povedal Siluanov. Zatiaľ nie je známe, kedy by mala agentúra začať pracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona