Čína a Peru preskúmajú možnosti výstavby transkontinentálnej železnice

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 14:20 • 2 min
Čína a Peru preskúmajú možnosti výstavby transkontinentálnej železnice

PEKING - Čína a Peru sa dohodli na štúdii realizovateľnosti ambicióznej 5300-kilometrovej transkontinentálnej železnice, ktorá by spojila tichomorské pobrežie Peru s atlantickým pobrežím Brazílie. S odvolaním sa na čínsku agentúru Sinchua o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

K dohode došlo počas návštevy čínskeho premiéra Li Kche-čchianga v Peru. Je to už tretia z juhoamerických krajín, ktoré čínsky premiér tento týždeň navštívil po Brazílii a Kolumbii. Jeho poslednou zastávkou na ceste po Južnej Amerike bude Čile.

 

Na štúdii realizovateľnosti v súvislosti so železnicou sa tento týždeň dohodla čínska vláda aj s predstaviteľmi Brazílie. Navrhovaná železnica by znížila náklady na prepravu agrokomodít a nerastných surovín do Ázie. Ak sa má takáto železnica vybudovať, podľa peruánskeho prezidenta Ollantu Humalu je účasť Číňanov nevyhnutná.

 

Okrem plánov na vybudovanie ambiciózneho dopravného projektu vlády Číny a Peru podpísali dohody o spolupráci v ropnom a banskom sektore, poľnohospodárstve, leteckom sektore, ako aj v oblasti zdravotníctva.

 

Začiatkom tohto roka čínsky prezident Si Ťin-pching prisľúbil v najbližších 10 rokoch investície do Latinskej Ameriky v objeme 250 miliárd USD (223,93 miliardy eur). Investičný program je súčasťou zvyšovania vplyvu Číny v regióne, kde si dominantné postavenie udržiavali dlhé roky Spojené štáty.

 

Čo sa týka spolupráce s Brazíliou, Číňania v rámci návštevy premiéra Li Kche-čchianga podpísali viacero dohôd, okrem iných aj o nákupe dopravných lietadiel spoločnosti Embraer čínskou Tianjin Airlines zhruba za 1,3 miliardy USD. Ďalšie dohody sa týkajú investícií a spolupráce s ropnou spoločnosťou Petrobras v hodnote okolo 7 miliárd USD, ako aj spolupráce s ťažobným koncernom Vale. Celkovo plánuje Peking do brazílskej ekonomiky investovať viac než 50 miliárd USD.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona