Čína a Amerika dosiahli konsenzus

NETKY.SK • 9 Júl 2022, 15:05 • 2 min
Čína a Amerika dosiahli konsenzus

PEKING - K stretnutiu došlo deň po ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali.

slovakia

left justify in out

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho americký náprotivok Antony Blinken spolu znovu rokovali. Podľa hovorcov čínskeho i amerického rezortu ministri dnes dosiahli konsenzus, ktorý má prispieť k zlepšeniu vzájomných vzťahov medzi oboma mocnosťami. 

 

Obe strany sa dohodli aj na podpore vytvorenia spoločnej čínsko-americkej pracovnej skupiny s cieľom dosiahnuť viac výsledkov," dodalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

 

obrazok

 

Zástupcovia Číny a Ameriky sa dohodli taktiež na posilnení spolupráce v súvislosti s klimatickými zmenami a verejného zdravia.
 

Obe strany veria, že tento dialóg je vecný a konštruktívny a pomôže posilniť vzájomné porozumenie, znížiť mieru nedorozumenia a nesprávnych úsudkov," dodal vo vyhlásení čínsky rezort diplomacie.

 

Antony Blinken vyjadril obavy v súvislosti s niektorými otázkami vrátane Taiwanu, Hongkongu, ľudských práv či Ukrajiny. Verí ale, že napriek tomu sa vzťahy krajín budú zlepšovať.


„Napriek zložitosti nášho vzťahu môžem s istotou povedať, že naše delegácie považovali dnešné diskusie za užitočné, úprimné a konštruktívne," povedal americký minister Blinken.

 

Prečítajte si aj: ZDRAVIE Najčastejšou príčinou smrti dospelých na Slovensku je choroba pečene – cirhóza



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies