Čím staršie sú herečky, tým menej dialógov majú vo filmoch

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 09:09 • 2 min
Čím staršie sú herečky, tým menej dialógov majú vo filmoch

LOS ANGELES - Herečky dostávajú s pribúdajúcim vekom vo filmoch menej replík, no v prípade mužov je trend presne opačný. Ukázali to výsledky analýzy vyše 2 000 filmových scenárov, ktorú zverejnila webstránka Polygraph. Repliky mužských postáv pritom dominovali aj vo filmoch, ktorých hlavnými postavami boli ženy, ba dokonca aj v tých, ktoré niesli meno ženskej postavy v názve.

slovakia

left justify in out

Analýza prišla s výsledkami, podľa ktorých 38% ženských dialógov pripadalo 22 až 31-ročným ženám. V prípade 32 až 41-ročných herečiek je to 32% a počet replík klesá až k dvadsiatim percentám v prípade, že ide o herečky vo veku 42 až 65 rokov. Mužom z rovnakej vekovej kategórie pritom v scenároch patrilo takmer dvakrát viac replík. "Počet dialógov prislúchajúcich ženám nad 40 rokov značne klesá," zhrnuli autori štúdie s tým, že "v prípade mužov je to presne naopak - starším hercom ponúkajú viac úloh." Pripustili pritom, že ich výsledky nie sú dokonalé, no veľmi presne podľa nich ilustrujú trendy vo filmovom priemysle.

 

Na nedostatok dobrých ženských úloh pritom už dlhodobo upozorňuje napríklad držiteľka Oscara Helen Mirren. Nerovnosť pohlaví vo filmovom priemysle je podľa nej urážlivá. "Pozriete sa na scénu, kde sú okolo stola samí chlapi a pomyslíte si, že prinajmenšom polovicu z nich mohli tvoriť ženy," vyjadrila sa 70-ročná rodáčka z londýnskeho Hammersmithu v apríli pre BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies