Čím sa dá nahradiť maslo?

NETKY.SK • 21 Október 2017, 11:39 • 2 min
Čím sa dá nahradiť maslo?

BRATISLAVA - Nič nie je nenahraditeľné. To platí aj o masle. Mysleli ste si, že sa pri varení a pečení nedá ničím nahradiť? Po prečítaní tohoto článku si to už myslieť nebudete.

slovakia

left justify in out

Momentálna vysoká cena masla mnoho ľudí odrádza od jeho kúpy. Ďalší by si ho aj napriek jeho cene kúpili ale jesť ho nemôžu zo zdravotných dôvodov. Pre obidva prípady však existujú alternatívy. Použiť sa dajú ako o niečo lacnejšie suroviny, tak i suroviny so síce podobnú cenou ale rastlinného pôvodu a s množstvom zdravotných benefitov.


Jablkové alebo tekvicové pyré

Obdobie úrody jabĺk a tekvíc je tu. Jablká aj tekvice sa dajú pri pečení veľmi šikovne využiť a to nielen ako náplň do štrúdle alebo koláča. Jablkové pyré môžete použiť pri pečení sladkého pečiva a to v rovnakom množstve na gramy, ako je v recepte masla. Tekvicové pyré má veľmi špecifickú sladkastú chuť, ktorá najviac vynikne v sladkých muffinoch aj krehkých koláčov. Keďže je o niečo hutnejšie, dodržujte pomer - miesto 100 g masla dajte 75 g pyré.

 

obrazok

 

Grécky jogurt

Jogurt gréckeho typu obsahuje v porovnaní s maslom asi len pätinu kalórií, zato veľké množstvo bielkovín. Navyše je stále o niečo lacnejší. Pri pečení dajte vždy toľko gramov jogurtu, koľko je v recepte požadované masla. Ak použijete naozaj kvalitný hustý jogurt, tak okrem báboviek, závinov a tortových korpusov ho môžete použiť aj pri pečení krehkých koláčov.

 

Avokádo

Roztlačte zrelé avokádo vidličkou na jemnú olejovú kašičku a získate tak skvelú surovinu, ktorú môžete použiť pri pečení aj ako mazanie na chleba. Avokádo síce určite nie je lacnejšie ako maslo, je ale výbornou zdravou alternatívou ako pre odporcov laktózy, tak pre tých, ktorí sa snažia trochu obmedzovať živočíšne tuky v jedálničku. Pri pečení dávajte rovnaké množstvo roztlačeného avokáda, ako je v recepte masla.

 

obrazok

 

Repkový olej

Zastudena lisovaný repkový olej je veľmi lacná, napriek tomu zdravá a univerzálne surovina, ktorá k slovenskej kuchyni patrí. Použiť ho môžete v teplej i studenej kuchyni a vďaka jeho tepelnej stabilite na ňom môžete bez problému i vyprážať. Dokáže zastúpiť maslo pri pečení, ale aj pri príprave zemiakovej kaše alebo niektorých omáčok. 100 gramov masla nahradí 75 ml repkového oleja.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona