Čilský kongres schválil registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia

NETKY.SK • 29 Január 2015, 10:24 • 2 min
Čilský kongres schválil registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia

SANTIAGO - Čilský Kongres po štyroch rokoch politických sporov definitívne odsúhlasil registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona, ktorý poslanci schválili v stredu, vstúpi do platnosti, ak ho podpíše ľavicová prezidentka Michelle Bacheletová, čo sa však všeobecne očakáva. 

 

Vláda zdôrazňuje, že ide o nediskriminačnú legislatívu so širokým záberom. Profitovať z nej budú prevažne nezosobášené heterosexuálne páry, ktoré budú môcť využívať podobné výhody ako partneri v klasických manželstvách, vrátane dedenia majetku a priznania dôchodkových benefitov. 

 

Zákon sa vníma aj ako veľký krok vpred v oblasti ochrany práv gayov a lesbičiek. 

 

Registrované partnerstvá uzákonili už viaceré krajiny Južnej Ameriky a Argentína a Uruguaj povolili aj manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

 

V Čile do roku 1990 vládol konzervatívny diktátor Augusto Pinochet. Vláda súčasnej prezidentky Bacheletovej presadzuje reformnú agendu, ktorej cieľom je prekonanie právneho rámca z čias vojenskej diktatúry. V roku 2004 Čile ako posledná latinskoamerická krajina legalizovala rozvod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies