Čilská prezidentka podpísala zákon o registrovaných partnerstvách

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 13:38 • 2 min
Čilská prezidentka podpísala zákon o registrovaných partnerstvách

SANTIAGO – Čilská prezidentka Michelle Bacheletová podpísala v pondelok zákon, ktorý párom rovnakého pohlavia umožňuje uzatváranie registrovaného partnerstva. Príprava legislatívy, ktorá vstúpi do platnosti za šesť mesiacov, trvala vyše štyroch rokov.

slovakia

left justify in out

Zákon garantuje homosexuálnym párom mnohé práva, akým sa tešia i manželské páry vrátane dedenia majetku či získania penzijných výhod. „Urobili sme základný krok na ceste k ľudským právam, spravodlivosti a rešpektu k individuálnym slobodám,“ povedala Bacheletová.

 

Pre krajinu považovanú za sociálne najkonzervatívnejšiu v Južnej Amerike je to veľká zmena vo vzťahu k sexuálnym menšinám. Čile bola jednou z posledných krajín, ktorá uzákonila rozvody, pričom tento krok prijala až v roku 2004. Sex medzi osobami rovnakého pohlavia bol nezákonný až do roku 1999. Registrované partnerstvá už umožňuje v Južnej Amerike niekoľko krajín, sobáše homosexuálnych párom však zatiaľ povolila len Argentína a Uruguaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies