Čilská prezidentka Bacheletová prisľúbila finančnú pomoc obetiam zemetrasenia

NETKY.SK • 21 September 2015, 17:23 • 2 min
Čilská prezidentka Bacheletová prisľúbila finančnú pomoc obetiam zemetrasenia

SANTIAGO - Čilská prezidentka Michelle Bacheletová prisľúbila dnes finančnú pomoc obetiam minulotýždňového zemetrasenia s magnitúdou 8,3 a prívalových vĺn cunami, ktoré po ňom nasledovali. Zemetrasenie postihlo čilské pobrežie v oblasti prístavného mesta Coquimbo a zničilo stovky domov.

slovakia

left justify in out

Vláda poskytne jednorazový finančný príspevok rodinám zasiahnutým katastrofou vo výške v prepočte 1500 dolárov na obnovu domov a ďalších 700 dolárov na náhradu hnuteľného majetku, informovala Bacheletová. Vláda tiež využije núdzové fondy na pomoc najhoršie postihnutému rybárskemu priemyslu a prístavom, dodala podľa tlačovej agentúry Reuters.

 

K zemetraseniu došlo v stredu 16. septembra večer a bolo najsilnejším zaznamenaným za tento rok.

 

Podľa posledných údajov zahynulo 13 ľudí a 14 osôb utrpelo zranenia, informovala v nedeľu neskoro večer záchranná služba Onemi. Takmer 2000 domov bolo podľa nej zničených alebo vážne poškodených.

 

"Vieme, že žiadne opatrenie nemôže nahradiť straty, ktoré obyvatelia utrpeli pri tejto najnovšej prírodnej katastrofe, ale chceme, aby ľudia vedeli, že vláda sa ich nechystá opustiť," vyhlásila Bacheletová.

 

Zemetrasenie bolo najnovšou zo série prírodných pohrôm, ktoré zasiahli Čile tento rok, a prišlo v ťažkých časoch pre Bacheletovú. Politička sa totiž snaží zvrátiť svoje nízke preferencie v období, keď je ekonomika krajiny málo výkonná a ambiciózny reformný plán pokrivkáva.

 

Vláda sa však poučila z pomalej reakcie na obrovské zemetrasenie v roku 2010 - pri najnovšej katastrofe už nariadila urýchlenú evakuáciu obyvateľstva v pobrežných oblastiach a dostatočne včas presadila dodržiavanie prísnych stavebných predpisov, vďaka čomu bol teraz počet obetí pomerne nízky.

Prístav v Coquimbe stále nie je v prevádzke a sklad medi patriaci spoločnosti JX Nippon Mining & Metals utrpel menšie škody, avšak bane najväčšieho vývozcu medi na svete inak unikli pohrome bez škôd.

 

Dotrasy po minulotýždňovom zemetrasení stále pokračujú a aj dnes v skorých ranných hodinách zobudili mnoho obyvateľov stredného Čile otrasy zeme s magnitúdou 6,3.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies