Čilská exprezidentka Bacheletová zvíťazila v prvom kole volieb

NETKY.SK • 18 November 2013, 08:44 • 2 min
Čilská exprezidentka Bacheletová zvíťazila v prvom kole volieb

SANTIAGO - Bývalá čilská prezidentka Michelle Bacheletová sa stala s veľkým náskokom víťazkou nedeľňajších volieb novej hlavy štátu, svoj návrat do funkcie však bude musieť potvrdiť v druhom decembrovom kole hlasovania. Vyplýva to z takmer kompletných výsledkov volieb po sčítaní 99 percent odovzdaných hlasov.

slovakia

left justify in out

Umiernenú socialistku Bacheletovú vo voľbách podľa agentúry DPA podporilo približne 46,7 percenta voličov, pričom na okamžité víťazstvo v prvom kole potrebovala prekročiť 50-percentnú hranicu. 
Jej hlavná súperka, kandidátka vládnucej pravicovej koalície Evelyn Mattheiová získala zhruba 25 percent hlasov. Obe ženy sa stretnú v druhom kole prezidentských volieb 15. decembra. Na treťom mieste skončil s 11-percentnou podporou nezávislý socialista Marco Enríquez-Ominami a na štvrtom s desiatimi percentami populista Franco Parisi. 

Bacheletová, prvá prezidentka Chile z rokov 2006-10, by podľa očakávaní mala vyhrať i druhé kolo volieb aj vzhľadom na predpokladanú podporu niektorých z ďalších siedmich neúspešných kandidátov. V prípade víťazstva prisľúbila ambiciózny balík 50 reforiem, ktoré by chcela realizovať za prvých 100 dní vlády. Okrem iného chce získať peniaze na presun smerom k bezplatnému vysokoškolskému vzdelávaniu.

Mattheiová, bývalá ministerka práce prisľúbila pokračovanie politiky podpory podnikania doterajšieho pravicového prezidenta Sebastiána Piňeru. Ten sa už opäť nemôže uchádzať o znovuzvolenie, keďže podľa čilskej ústavy nemôže stáť na čele krajiny dva razy po sebe istý prezident. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies