Čile zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,3: Strach, panika a traja mŕtvi

NETKY.SK • 17 September 2015, 08:25 • 2 min
Čile zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 8,3: Strach, panika a traja mŕtvi

SANTIAGO - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,3 sa vyskytlo v stredu pri pobreží Čile. Otriasalo budovami v hlavnom meste Santiago a úrady boli nútené vydať varovanie pred prívalovými vlnami cunami. Následne boli zaplavené niektoré pobrežné oblasti.

slovakia

left justify in out

Varovanie pred cunami platí aj pre Peru, Havaj, Kaliforniu, Francúzsku Polynéziu či Nový Zéland, informovala agentúra AP. Zemetrasenie, približne 280 kilometrov severne od čilskej metropoly Santiago, si vyžiadalo v krajine najmenej tri ľudské životy. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie od roku 2010 v Čile, ktoré je najväčším producentom medi na svete, informovala dnes agentúra Reuters.

 


Čilská vláda vyzvala obyvateľov pobrežných oblasti na evakuáciu. Otrasy, ktoré bolo cítiť až v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires, teda vo východnom pobrežnom pásme Južnej Ameriky, poškodilo domy, budovy a spôsobilo zranenia viacerým ľuďom.


Padajúci múr zabil v Čile 26-ročnú ženu a jeden muž zomrel na infarkt, uviedli miestne médiá. Pobrežné mesto Coquimbo zasiahli po zemetrasení prívalové vlny cunami vysoké 4,5 metra, oznámilo čilské námorníctvo. "Zažívame naozaj vážnu situáciu spôsobenú cunami. Máme obytné štvrte, ktoré sú zaplavené... oceán dosiahol až do centra Coquimba," uviedol starosta mesta Cristian Galleguillos.

 


Vnútrozemské mesto Illapel, približne 46 kilometrov od epicentra zemetrasenia, ostalo bez elektriny a pitnej vody. Ľudia ušli z poškodených domov a prúdili ulicami. Štátna banská spoločnosť na ťažbu medi Codelco oznámila, že pozastavila banské operácie vo svojej bani Andina a že evakuovala zamestnancov zo svojej huty Ventanas. Práce vo svojej významnej bani na ťažbu medi Los Pelambres pozastavila aj spoločnosť Antofagasta.

 


Výstrahy pred cunami boli vydané pre časti Južnej Ameriky, ale dokonca aj pre Havaj, Kaliforniu a Francúzsku Polynéziu. Nový Zéland varoval obyvateľov, že niektoré oblasti krajiny môžu zasiahnuť cunami. Ministerstvo civilnej obrany vyhlásilo, že ľudia žijúci v určitých východných oblastiach by sa mali zdržiavať ďalej od pláží a pobrežia.

 

 

Na pobrežie Peru dorazili vlny vysoké 15-20 centimetrov a na Havaji majú byť vysoké necelý meter. Asi hodinu po prvom zemetrasení nasledovali tri dotrasy, všetky s väčšou magnitúdou než 6,1. Menšie otrasy v oblasti stále pokračujú, informovala americká geologická služba USGS.

 

Vo februári 2010 zasiahlo stredné a južné Čile zemetrasenie s magnitúdou 8,8. Nasledovali obrovské vlny cunami a zahynulo vyše 500 ľudí.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies