Čile si pripomenulo 41. výročie vojenského prevratu a nástupu Pinocheta k moci

NETKY.SK • 12 September 2014, 09:36 • 2 min
Čile si pripomenulo 41. výročie vojenského prevratu a nástupu Pinocheta k moci

SANTIAGO - Dnešné 41. výročie vojenského prevratu, ktorý v Čile znamenal zosadenie socialistického prezidenta Salvadora Allendeho a začiatok obdobia vojenskej diktatúry režimu Augusta Pinocheta (1973-1990), poznamenali zrážky medzi demonštrantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek v hlavnom meste krajiny.

slovakia

left justify in out

Výtržníci už v noci nadnes zaútočili na policajtov v Santiagu kameňmi a zápalnými zmesami, stavali a zapaľovali barikády, pričom podpálili aj najmenej jeden autobus. Polícia zadržala najmenej sedem osôb a potvrdila, že najmenej jeden z jej príslušníkov utrpel zranenia, informovala agentúra AP.

 

Čilská spoločnosť zostáva aj po desaťročiach rozdelená v otázke hodnotenia diktatúry nastolenej v roku 1973 pučistami. Nezriedka to v období výročia prevratu vedie preto k stretom a prejavom násilia. V tomto roku prispelo k zvýšeniu napätia aj odpálenie nálože na stanici metra Escuela Militar v Santiagu, pri ktorom utrpelo zranenia 14 ľudí.

 

"Je to akt, ktorý má všetky známky teroristického činu," vyhlásil v prvej reakcii hovorca vlády Alvaro Elizalde. "Niet pochybností. Bolo to vykonané s cieľom zraniť nevinných ľudí," poznamenal a dodal, že vláda znova obnoví platnosť protiteroristických zákonov, ktoré dávajú prokuratúre širšie právomoci a umožňujú súdom vyniesť prísnejšie tresty.

 

Čile zažilo za vlády Augusta Pinocheta masový exodus ľavicovo orientovaných intelektuálov, z ktorých mnohí našli útočisko v bývalej Nemeckej demokratickej republike a ďalších krajinách niekdajšej Varšavskej zmluvy, vrátane bývalého Československa.

 

Napriek tomu sa odhaduje, že vo väzniciach tejto latinskoamerickej krajiny bolo z politických dôvodov zavraždených, mučených a uväznených celkove okolo 40.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies