Čile prijalo nový zákon: Ľudia od 14 rokov sa budú môcť sami rozhodnúť o mene a pohlaví v dokladoch

NETKY.SK • 29 November 2018, 08:42 • 2 min
Čile prijalo nový zákon: Ľudia od 14 rokov sa budú môcť sami rozhodnúť o mene a pohlaví v dokladoch

SANTIAGO - Novoprijatý zákon o rodovej identite, ktorý bol v stredu uvedený do platnosti v Čile, umožní ľuďom starším ako 14 rokov určiť si na základe vlastnej identity meno a pohlavie v úradných dokladoch.

slovakia

left justify in out

Čilský prezident Sebastián Piňera povedal, že zákon, ktorý bol prijatý po piatich rokoch diskusií, ukončí "diskrimináciu" v už aj tak "veľmi predpojatej spoločnosti". Ďalej dodal, že "všetci ľudia sú si rovní v dôstojnosti aj právach, a preto by mali byť architektmi svojich vlastných životov".

 

img

Čilský prezident Sebastián Piňera

Zdroj: SITA

 

Zatiaľ čo transrodoví ľudia vo veku nad 18 rokov si budú môcť svoje pohlavie v dokladoch zmeniť návštevou príslušných úradov, od 14 do 18 rokov to bude možné iba so súhlasom rodičov alebo opatrovníkov.

 

Svoju podporu novoprijatému zákonu vyjadril aj Rolando Jiménez, vodca miestnej organizácie presadzujúcej práva LGBTI. Ten vyhlásil, že krajina urobila "historický krok k zlepšeniu života transrodovej populácie". Dodal však, že zákon by mal ísť ešte ďalej a mal by sa vzťahovať aj na osoby mladšie ako 14 rokov s tým, že ešte stále ide o "očividné porušovanie ľudských práv, ktoré, ako veríme, bude odstránené".

 

img

Rolando Jiménez

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies