Cikajúci chlapček pripomenie v Bruseli desiate výročie vstupu SR do EÚ

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 10:14 • 2 min
Cikajúci chlapček pripomenie v Bruseli desiate výročie vstupu SR do EÚ

BRUSEL - Pred desiatimi rokmi mala najslávnejšia bruselská socha slovenský kroj. Slovenská republika vstupovala do EÚ a vtedajšie vedenie mesta s nadšením privítalo iniciatívu Slovákov, aby Manneken Pis dostal detviansky kroj a "cikal" slovenské pivo.

slovakia

left justify in out

Po desiatich rokoch sa akcia zopakuje. Cikajúci chlapček bude v sobotu 3. mája opäť v našom kroji, ale organizátori teraz museli čeliť oveľa väčším problémom, uviedol pre TASR Vlado Grieger, predseda prípravného výboru tohto podujatia.
      

Grieger, ktorý je služobne najstarším slovenským funkcionárom v Európskej komisii - je vedúcim oddelenia ľudských zdrojov pre kabinety komisárov na Generálnom riaditeľstve pre ľudské zdroje -, sa po desiatich rokoch stal opäť predsedom prípravného výboru pre ceremóniu odievania známej sošky do slovenského kroja.
     

Po prvý raz k tomu došlo koncom apríla 2004, dva dni pred vstupom SR do únie. Grieger spomína, že v októbri 2003 vtedy málo početnú komunitu Slovákov v inštitúciách EÚ napadlo prezentovať Slovensko týmto netradičným spôsobom. Najskôr si preverili, že Manneken Pis ešte nebol nikdy "poslovenčený". Vtedajšie vedenie mesta tento nápad privítalo s nadšením. Ide o udalosť, ktorá je blízka Bruselčanom a atraktívna pre turistov v historickom centre mesta.
      

"Boli sme jediní, ktorí túto udalosť v danom období zorganizovali," uviedol Grieger. Dodal, že v ústrety organizátorom vyšli všetky vyššie územné celky v SR a podujatie, ktoré navštívilo vyše tisíc ľudí, malo veľký mediálny ohlas v belgických médiách. Čerešničkou na torte bola skutočnosť, že cikajúca soška cikala slovenské pivo, čo Belgicko ako pivná krajina ocenilo.
      

V sobotu to však v uličkách okolo známej sochy bude skôr o slovenskom víne a vinároch z Tokajskej oblasti, Nitrianskeho a Bratislavského kraja. Stánky, kde sa predstaví šesť z ôsmich regiónov SR, ponúknu rôzne regionálne špeciality a propagačné materiály o Slovensku. Návštevníkov z pódia pozdraví slovenská ľudová hudba aj rocková kapela Diego. Regióny a tiež ÚĽUV zabezpečili prezentáciu remeselníkov a remesiel. Pred desiatimi rokmi Bruselčanov zaujal slovenský umelecký kováč, teraz to budú drotár, rezbári vyrábajúci píšťaly a fujary či výroba medovníkov.
      

Grieger zdôraznil, že k tejto akcii nemuselo dôjsť. Oficiálnu žiadosť o ceremóniu oblečenia sošky podal vlani v októbri veľvyslanec SR v Belgicku Ján Kuderjavý. Potom však došlo k výmene bruselského primátora a k organizačným zmenám na radnici, ktoré záležitosť skomplikovali. Brusel prejavil oveľa menšiu dávku nadšenia pre túto žiadosť ako pred desiatimi rokmi, diplomaticky však pomohlo veľvyslanectvo SR a Stále zastúpenie SR pri EÚ. Problémy boli aj na slovenskej strane, keď sa prípravnému výboru nepodarilo získať záštitu ministerstva kultúry ani iných štátnych inštitúcií. Nakoniec organizátorom, ktorí túto akciu organizovali dobrovoľne a vo svojom voľnom čase, finančne vypomohlo ministerstvo zahraničných vecí z rezervy určenej na propagáciu SR spojenú s desaťročnicou vstupu do EÚ.
      

"Prvá, oficiálna časť osláv bude vo forme recepcie na mestskej radnici," opísal Grieger priebeh sobotňajšieho podujatia. Dodal, že na recepcii sa zúčastnia aj bruselský primátor, veľvyslanec Ján Kuderjavý a veľvyslanec SR pri EÚ Ivan Korčok. Potom sa oficiálny sprievod vyberie pred sošku. Tá bude slávnostne odhalená už odetá do slovenského kroja.
      

Grieger spresnil, že o tento ceremoniál sa tradične stará Rád priateľov Manneken Pisa, ktorý združuje známe osobnosti mesta a aj viacerých bývalých primátorov Bruselu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies