Cigarety so starými kolkami môžu obchodníci predávať do konca novembra

NETKY.SK • 23 September 2015, 14:58 • 2 min
Cigarety so starými kolkami môžu obchodníci predávať do konca novembra

TRENČÍN - Cigarety so starými kontrolnými známkami, ktoré boli vydané podľa predpisov platných do 30. septembra 2014, môžu obchodníci uvádzať do daňového voľného obehu len do 30. septembra a predať ich môžu najneskôr do 30. novembra tohto roka. Informovala o tom dnes TASR hovorkyňa Colného úradu Trenčín Renáta Peťovská.

slovakia

left justify in out

Podnikatelia, ktorí predávajú, alebo skladujú spotrebiteľské balenia cigariet so starými kontrolnými známkami a nepredajú ich do 30. novembra, sú povinní v termíne do 15. decembra oznámiť colnému úradu množstvo takto označených spotrebiteľských balení cigariet a zároveň v tejto lehote požiadať o ich zničenie. "V prípade, že sa po zákonom stanovenom termíne budú predávať cigarety so starými kontrolnými známkami, budú takéto cigarety považované za neoznačené a predávajúci riskuje uloženie pokuty," upozornila Peťovská. Vyčíslila, že minimálna výška pokuty za uvedené porušenie zákona je určená na 331,93 eura, alebo 50 % dane pripadajúcej na množstvo neoznačených spotrebiteľských balení tabakových výrobkov.

 

V zmysle v súčasnosti platnej legislatívy upravujúcej túto oblasť sú kontrolnými známkami označované aj cigary a cigarky. V súčasnom prechodnom období je ich ešte možné predávať aj neoznačené. "Spotrebiteľské balenie cigariek neoznačené kontrolnou známkou je možné predávať do 31. decembra, následne do 15. januára 2016 je potrebné o nepredanom množstve informovať colný úrad a požiadať o ich zničenie. Spotrebiteľské balenie cigár neoznačené kontrolnou známkou je možné predávať až do 31. decembra 2016 a informáciu o nepredanom množstve a žiadosť o ich zničenie podnikateľ predkladá colnému úradu do 15. januára 2017," ozrejmila Peťovská.

 

Doplnila, že inak je to pri tabaku. "V súčasnosti je možný predaj spotrebiteľského balenia tabaku len s kontrolnou známkou. Prechodné obdobie, kedy bolo možné predávať neoznačené spotrebiteľské balenie tabaku, už uplynulo dňom 31. marca tohto roka," pripomenula.

 

Aktuálne je v trenčianskom regióne sedem výrobcov a predajcov tabakových výrobkov, ktorí sú povinní označovať ich kontrolnými známkami. Následný predaj konečnému spotrebiteľovi je možný len s kontrolnou známkou. "Uvedené lehoty sa týkajú všetkých, ktorí sú povinní, alebo budú povinní po uplynutí prechodných období predávať spotrebiteľské balenie cigariet, cigár, cigariek a tabaku s kontrolnými známkami, teda každého stánku, obchodu, reštaurácie či pohostinstva," zdôraznila Peťovská.

 

Od 1. októbra 2014 sa zmenil systém tlače, distribúcie a použitia kontrolných známok. Dohľad nad nakladaním s kontrolnými známkami vykonáva finančná správa. Ich tlač zabezpečuje štátna tlačiareň Mincovňa Kremnica.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies