Cigaretovým škandálom sa zaoberá prokuratúra: Ukrajinskú diplomatku zo SR stiahli

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 09:29 • 2 min
Cigaretovým škandálom sa zaoberá prokuratúra: Ukrajinskú diplomatku zo SR stiahli

KYJEV - Prokuratúra Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny začala trestné konanie voči zamestnancom veľvyslanectva Ukrajiny v SR, ktorí sú podozriví zo zneužitia služobného postavenia a falšovania. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na spomínaný regionálny úrad.

slovakia

left justify in out

Ide o prípad z uplynulej soboty, keď sa príbuzný ukrajinskej diplomatky nezákonne pokúšal vyviezť z Ukrajiny do Maďarska takmer 60.000 škatuliek cigariet, pričom ich deklaroval ako diplomatickú poštu, ktorá nepodlieha kontrole colných úradov. Kontraband mal hodnotu 24.000 dolárov, dodal Ukrinform.

 

Gubernátor zakarpatskej oblasti Hennadij Moskaľ v utorok zverejnil list, na základe ktorého sa uskutočnil pokus o prepašovanie veľkého nákladu cigariet.

 

List je napísaný po slovensky i po ukrajinsky na hlavičkovom papieri veľvyslanectva Ukrajiny v SR. Má registračné číslo 6139/24-612-920 a je datovaný 19. májom tohto roku, informovala v utorok agentúra UNIAN.

 

V liste sa píše: "Týmto potvrdzujem, že 21.05. - 24.05. 2016 sa v diplomatickom vozidle Volkswagen Transporter EE 24 158 preváža diplomatická batožina. Na základe Viedenského dohovoru nepodlieha kontrole." Dátumy a posledné trojčíslie ŠPZ sú dopísané perom.

 

List má úradnú pečiatku ambasády a je podpísaný jej prvou tajomníčkou Oksanou Liščyšynovou, ktorá je manželkou muža pristihnutého 21. mája pri pokuse o pašovanie.

 

Ako spresnil Ukrinform, ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí Liščyšynovú medzičasom stiahlo do vlasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona