Cigánski diabli oslávia výročie Megakoncertom 2011

NETKY.SK • 8 November 2011, 05:49 • 2 min
Cigánski diabli oslávia výročie Megakoncertom 2011

Cigánski diabli oslávia výročie Megakoncertom 2011

slovakia

left justify in out

img

Megakoncert 2011 - Cigánski diabli a hostia je názov exkluzívneho projektu známeho orchestra Cigánski diabli, ktorý predvedú 24. novembra v bratislavskej Sibamac Aréne Národného tenisového centra. Jeden z najlepších svetových orchestrov v žánri etno a world music ním oslávi 20. výročie spoločnej tvorby. 
Oslava to bude skutočne veľkolepá, v priebehu megakoncertu sa na pódiu predstaví stovka účinkujúcich, bude to zároveň tisíci koncert orchestra za posledných päť rokov. Program samotný bude exkluzívnym spojením popredných svetových umelcov, temperamentu a viacerých hudobných žánrov, od klasiky cez jazz, etno, rock-pop až po dynamickú gypsy music.
Hosťami koncertu budú 30-členný Cigánsky orchester, Filharmónia Bohuslava Martinů zo Zlína, ruská operná sopranistka Olga Buzko, taliansky tenorista Giovani Ribichesu, český husľový virtuóz Jaroslav Svěcený, rakúsky klavírny virtuóz Paul Goulda, maďarskí husľoví virtuózi a primáši stočlenného maďarského orchestra Buffo Rigó Sándor a Lendvai József Csócsi, líder skupiny DESmod Mário Kuly Kollár, formácia Šiesty zmysel s Martinom Valihorom a Vaneska Šarköziová.  
"Nevedeli sme si vybrať, koho pozveme, tak sme si povedali – pozveme skoro všetkých. A hlavne sme si povedali, že Slováci nás môžu vidieť bežne so slovenskými umelcami, tak im ukážeme to, čo vidieť nemôžu. Preto sme zavolali tých hostí, s ktorými často vystupujeme v zahraničí," uviedol o hosťoch koncertu pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami umelecký šéf orchestra Ernest Šarközi. 
Od začiatku spoločného účinkovania hudobníkov uplynulo 20 rokov. "Zažili sme veľa príjemných chvíľ, ale aj problémov. Zatiaľ sme ich však dokázali vždy vyriešiť, aj preto sme vydržali pokope už dve desaťročia," dodal Šarközi. Na tomto koncerte prvýkrát exkluzívne odznejú originálne a jedinečné aranžmány šéfa orchestra Cigánski diabli, ktorý je svetovou asociáciou cimbalistov vyhlásený za "svetového kráľa cimbalistov". 
Orchester Cigánski diabli v dnešnej podobe bol založený v roku 2007, tvorí ho osem profesionálnych, klasicky vzdelaných hudobníkov. Od prvého verejného vystúpenia zaznamenal veľký ohlas nielen u publika, ale aj u hudobnej kritiky. Od svojho založenia vydali štyri albumy, štvrtým je Adagio & Furioso, ktorý vyšiel v júni 2010 vo vydavateľstve Supraphon. V súčasnosti pripravujú nový album Carmen. Názov samotný predznačuje jeho dramaturgiu. "Je to pre nás veľká výzva, na tomto projekte pracujem už rok. Je to známe dielo, takže to nesmieme pokaziť, aby sme sa nedotkli autora ani poslucháčov," dodal na záver pre TASR Ernest Šarközi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies