Cigániková chváli Sulíka za slová o jadre EÚ, Poliačik je zdržanlivejší

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 09:12 • 2 min
Cigániková chváli Sulíka za slová o jadre EÚ, Poliačik je zdržanlivejší

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady SR za SaS Janka Cigániková by si priala, aby šéf liberálov Richard Sulík stál na čele Slovenska.

slovakia

left justify in out

Uviedla to na sociálnej sieti Facebook v reakcii na Sulíkove vyjadrenia, že Slovensko by sa nemalo snažiť za každú cenu o členstvo v jadre Európskej únie (EÚ) a že takáto snaha dokonca môže byť pre krajinu nebezpečná. Sulík si za tieto slová vyslúžil kritiku. Poslanec NRSR za SaS Martin Poliačik by v súvislosti s témou zotrvania SR v jadre EÚ prijal menej unáhlené a jasnejšie vyjadrenia.

 

"Priala by som si, aby bol tento človek (Sulík, pozn. TASR) na čele krajiny. Opäť raz dokázal, že má odvahu pomenovať aj veci, ktoré sú nepríjemné. Netrasie sa pred voličmi, pred vládou, ani pred zahraničím. Prvá liga. Jadro. Tak dobre to znie. Až tak dobre, že ľudia prestávajú rozmýšľať a pýtať sa. Absolútne súhlasím s opatrnosťou Richarda v tomto smere. Ľudia sa možno pýtať nemusia, na to si volia svojich zástupcov. A Richard Sulík presne toto robí. Pýta sa a hľadá odpovede," napísala na sociálnej sieti Cigániková.

 

Poliačik uviedol, že v otázke zotrvania Slovenska v najužšom jadre Únie je potrebné namiesto unáhlených a heslovitých výkrikov pre alebo proti veľmi dôsledne zvažovať výhodnosť akýchkoľvek budúcich nových podmienok. SaS podľa jeho slov nabáda na opatrnosť a nepodpisovanie bianco šekov, kým nie je jasné, do akej miery bude zotrvanie uprostred európskej rodiny spojené s vyššou mierou integrácie. "Bol by som rád, keby toto bolo jasné z každého nášho vyjadrenia. Lebo SaS ako líder opozície má komunikovať jasne a zrozumiteľne a keď sú prázdne reči premiéra Fica, naše by mali byť o to plnšie. Len taká SaS sa môže uchádzať o prevzatie moci a neskôr viesť túto krajinu," zdôraznil.

 

Sulík je presvedčený, že podmienkou členstva v takzvanej kategórii A bude harmonizácia daní, ktoré sú na Slovensku nízke. Poukázal na to, že Slovensko vychádza v porovnaní s týmito štátmi od roku 2000 priaznivejšie v kumulatívnom raste HDP, vo vývoji verejného dlhu, v priamych daniach. Účasť v jadre EÚ podľa Sulíka prinesie aj zvýšenie rizika terorizmu.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) reagoval tým, že Slovensko môže nasadnúť do "integračného expresu" alebo ostať v depe na druhej koľaji. Odmietol Sulíkove vyjadrenia. "Keby to nebola vážna téma, asi by som prešiel vyjadrenia pána Sulíka iba mávnutím ruky a by som asi povedal, že ako obyčajne bol 'zhúlený', ale toto je vážna vec," zdôraznil. Predseda vlády je presvedčený, že nemožno dovoliť opozícii, aby "takto hazardovala s osudom krajiny". Vyzval ju, aby sa vrátila ku konsenzu ohľadom zahraničnej politiky, ktorý tu v minulosti bol. Aj Most-Híd považuje za škodlivé a nekompetentné vyjadrenia spochybňujúce potrebu účasti Slovenska v európskom integračnom jadre.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona