Čierny kašeľ sa počas roku 2018 vyskytol v 151 prípadoch

NETKY.SK • 21 August 2018, 15:25 • 2 min
Čierny kašeľ sa počas roku 2018 vyskytol v 151 prípadoch

BRATISLAVA – Čierny kašeľ potrápil zatiaľ v tomto roku 151 ľudí. V porovnaní s minulým rokom, keď bolo evidovaných 135 prípadov tohto ochorenia, ide o mierny nárast. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Čierny kašeľ potrápil zatiaľ v tomto roku 151 ľudí. V porovnaní s minulým rokom, keď bolo evidovaných 135 prípadov tohto ochorenia, ide o mierny nárast. Uviedol to Úrad verejného 

 

V období posledných piatich rokov sa čierny kašeľ najmenej vyskytoval v minulom roku. "Za celý rok 2017 bolo hlásených 198 ochorení. Oproti roku 2016 to bol pokles o 34 percent. Oproti päťročnému priemeru je to pokles o 76 percent," spresnila Jozefína Kaššová z ÚVZ SR.

 

Pripomína, že očkovanie proti čiernemu kašľu je pre deti povinné. Pre novorodenca, ktorý nezískal protilátky proti čiernemu kašľu od matky a ešte nie je očkovaný v rámci povinného očkovania, môže byť toto ochorenie smrteľné. Preto sa podľa hygienikov v takomto prípade odporúča očkovať všetkých ľudí, ktorí sú v najužšom kontakte s novorodencom.

 

"S pribúdajúcim vekom účinnosť vakcíny klesá. Je to zapríčinené prirodzeným oslabovaním imunitného systému organizmu, ale počas života môže ľudské telo prejsť aj nejakou vážnejšou chronickou chorobou," spresnili hygienici z ÚVZ. Preto odborníci odporúčajú preočkovávanie dospelých v 15-ročných cykloch, ako je to aj pri tetane a záškrte.

ÚVZ tiež uviedol, že podľa posledných údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) bolo v roku 2016 zaznamenaných v európskych krajinách celkovo 48.466 prípadov tohto ochorenia.

 

V okolitých krajinách trápil čierny kašeľ najmä Nemecko (13.437 ochorení), Rakúsko (1291 ochorení) a Poľsko (6828 ochorení). V Českej republike bolo v roku 2017 podľa údajov hygienikov evidovaných 667 ochorení.

 

Ochorenie má zdĺhavý priebeh. Prejavuje sa záchvatmi kašľa. Tie sú najprv suché a dráždivé, potom nasleduje minimálne mesačné obdobie typické dráždivým, kŕčovitým kašľom a vykašliavaním hlienov, najmä v noci. V poslednom štádiu záchvaty kašľa pomaly ustupujú. Môže ich sprevádzať zvracanie, vysoké teploty, celkové vyčerpanie a úbytok váhy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona