Čiernohorský parlament prijal kontroverzný náboženský zákon

NETKY.SK • 27 December 2019, 12:03 • 2 min
Čiernohorský parlament prijal kontroverzný náboženský zákon

PODGORICA - Poslanci čiernohorského parlamentu prijali v piatok kontroverzný zákon o náboženských slobodách, čo vyústilo do ostrých protestov prosrbských poslancov a ich následného zadržania.

slovakia

left justify in out

Protesty

Hlasovanie v čiernohorskom zákonodarnom zbore nasledovalo po dni celoštátnych protestov veriacich a sympatizantov srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorí tvrdia, že prijatý zákon pripraví cirkev o majetok (vrátane stredovekých kláštorov a kostolov), čo však vláda popiera.

 

img

 

Policajti zadržali niekoľko ľudí

V úsilí zabrániť hlasovaniu hádzali prosrbskí poslanci granáty so slzotvorným plynom alebo petardy a pokúšali sa ničiť mikrofóny v rokovacej sále. Policajti oblečení v civile a s nasadenými plynovými maskami zadržali 24 ľudí, medzi nimi 18 opozičných poslancov."Sme pripravení zomrieť za našu cirkev, o čom dnes podávame dôkaz," povedal počas vzbury vodca opozície Andrija Mandič.

 

img

 

Znenie zákona

Zo zákona prijatého 45 poslancami vládnej koalície podľa prosrbských poslancov vyplýva, že náboženské spoločenstvá budú musieť predložiť dôkazy o vlastníctve svojho majetku spred roku 1918, keď sa Čierna Hora stala súčasťou Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov.

 

Reakcia politikov

Čiernohorský premiér Duško Markovič sa v snahe zmierniť napätie stretol s hlavou srbskej pravoslávnej cirkvi v krajine metropolitom čiernohorsko-prímorským Amfilochijom Radovičom, ktorého uistil, že zákon nie je namierený voči srbskej pravoslávnej cirkvi. Prozápadne orientovaný prezident Čiernej Hory Milo Djukanovič srbskú pravoslávnu cirkev obvinil z podpory prosrbskej politiky a snahy podkopať štátnu suverenitu krajiny, ktorá sa v roku 2006 odtrhla od Srbska.

 

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies