Čierne skrinky z vraku lietadla AirAsia sa pre slabú viditeľnosť nepodarilo lokalizovať

NETKY.SK • 8 Január 2015, 15:24 • 2 min
Čierne skrinky z vraku lietadla AirAsia sa pre slabú viditeľnosť nepodarilo lokalizovať

JAKARTA - Potápačom indonézskych námorných síl sa pre zlú viditeľnosť nepodarilo dnes lokalizovať čierne skrinky z chvostovej časti havarovaného lietadla nízkonákladovej spoločnosti AirAsia, ktoré sa koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Slabá viditeľnosť v dôsledku rozvíreného bahna a silné prúdy zabránili potápačom lokalizovať čierne skrinky, oznámil šéf pátracích tímov indonézskeho námorníctva viceadmirál Abdul Rasyid. 

 

Potápači sa podľa neho vrátili s malými predmetmi nájdenými v okolí chvostu lietadla. Medzi inými priniesli fľašu na vodu s červeno-čiernym logom spoločnosti AirAsia, masku a malé úlomky lietadla.

 

"Neboli sme schopní lokalizovať čierne skrinky, pretože viditeľnosť bola takmer nulová," povedal pre tamojšiu televíziu jeden z potápačov.

 

Vyšetrovatelia dúfali, že sa vyslaným pátracím tímom podarí v chvostovej časti lietadla nájsť tzv. čierne skrinky, ktoré zaznamenávajú komunikáciu posádky v pilotnej kabíne a technické údaje stroja. Letové zapisovače bývajú spravidla umiestnené práve v chvostoch lietadiel.

 

Na miesto boli vyslané tri tímy potápačov, ktorých cieľom bolo zmerať chvostovú časť stroja a určiť, či ju je možné zdvihnúť aj s čiernymi skrinkami. Potápači však nedokázali zistiť, či sú skrinky stále vo vraku.

 

Letové zapisovače, ktoré by mohli objasniť príčinu nešťastia, si podľa šéfa záchranárov Bambanga Sulistyoa vyžadujú špeciálnu manipuláciu a vytiahnutie chvostovej časti stroja si vyžaduje súhlas vyšetrovateľov.

 

Lokalizáciu chvostovej časti havarovaného stroja oznámil v stredu na tlačovej konferencii Bambang Sulistyo. Zachytili ju potápači a diaľkovo ovládaná ponorka v hĺbke približne 30 metrov pod hladinou. Potápačom sa podľa neho podarilo trosky odfotografovať a je na nich vidieť identifikačné číslo lietadla.

 

Medzinárodné pátracie tímy sa medzitým snažia nájsť trup lietadla, kde by sa podľa ich odhadov malo nachádzať najviac tiel obetí.

 

Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Tesne predtým, ako sa so strojom prerušil kontakt, pilot požiadal o zmenu kurzu kvôli zlému počasiu. Presnú príčinu tragédie sa doteraz nepodarilo odhaliť.

 

Letecké nešťastie nikto neprežil. Záchranárom sa doposiaľ podarilo z mora vytiahnuť 44 tiel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies