Čierne skrinky odhalili: Havarované lietadlo nemalo dostatok paliva

NETKY.SK • 1 December 2016, 06:31 • 2 min
Čierne skrinky odhalili: Havarované lietadlo nemalo dostatok paliva

BOGOTA - Pilot charterového lietadla, ktoré sa v pondelok zrútilo v Kolumbii, krátko pred haváriou riadiacej veži oznámil, že stroju s brazílskym futbalovým mužstvom na palube došlo palivo. Vyplýva to zo záznamu palubnej komunikácie, ktorá sa dostala do rúk tamojšej rozhlasovej stanice W Radio.

slovakia

left justify in out

Na zázname je počuť dispečerku dávajúcu lietadlu pokyny v čase, keď už strácalo rýchlosť a výšku približne 13 kilometrov od letiska v Medellíne. Tesne pred prerušením spojenia pilot uviedol, že lietadlo sa nachádza 2,7 kilometra nad zemou. Pilot opakovanie žiadal o pristátie kvôli "úplnému zlyhaniu elektroniky" a nedostatku paliva.

 

 

Rozhlasová stanica nepovedala, ako sa dostala k inkriminovanej nahrávke, medzitým ju však odvysielali aj ďalšie kolumbijské médiá. Potvrdili sa tým skoršie správy o tom, že k tragédii mohlo prispieť aj nedostatočné množstvo paliva v nádržiach lietadla typu British Aerospace 146, analyzuje spravodajská stanica BBC.

 

 

Túto teóriu podporuje aj skutočnosť, že lietadlo po páde nezačalo horieť. Vyšetrovatelia ešte nezverejnili oficiálnu príčinu havárie a predpokladá sa, že analýza udalostí bude trvať niekoľko mesiacov. Záchranárskym tímom sa podarilo nájsť obe tzv. čierne skrinky, ktoré sú podľa príslušných úradov v "dokonalom stave". Skúmať ich budú britskí odborníci na leteckú dopravu. Kľúčové záznamy z letu by mali čoskoro dopraviť do Veľkej Británie, uviedol Úrad vyšetrovania leteckých nešťastí. 

 

 

Lietadlo prepravovalo členov brazílskeho futbalového klubu Chapecoense a novinárov. K havárii došlo krátko pred polnocou miestneho času v hornatej oblasti provincie Antioquia. Zo 77 osôb na palube prežili iba šiesti - traja futbalisti, dvaja členovia posádky a jeden novinár. Všetci však utrpeli vážne zranenia.

 

 

Odborníci identifikovali 59 zo 71 obetí havárie lietadla

 

Forenzní odborníci v Kolumbii v stredu oznámili, že zatiaľ identifikovali 59 zo 71 ľudí, ktorí zahynuli v pondelok neskoro večer 28. novembra pri havárii lietadla. Experti vyjadrili nádej, že prácu dokončia dnes. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Medzi identifikovanými je 52 Brazílčanov, päť Bolívijčanov, jeden Venezuelčan a jeden Paraguajčan.

 

Lietadlo, ktoré sa zrútilo v Kolumbii, prepravovalo členov brazílskeho futbalového klubu Chapecoense a novinárov. K havárii došlo v pondelok krátko pred polnocou miestneho času v hornatej oblasti kolumbijskej provincie Antioquia. Zo 77 osôb na palube prežili iba šiesti - traja futbalisti, dvaja členovia posádky a jeden novinár. Všetci však utrpeli vážne zranenia.

 

Brazílske vzdušné sily už pripravili nákladné lietadlo typu Hercules a čaká v kolumbijskom meste Medellin, aby dopravilo naspäť do vlasti telá obetí, z ktorých väčšinu tvoria hráči spomínaného brazílskeho futbalového tímu Chapecoense.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies