Čierna vdova prináša na filmové plátna fenomén teroristických útokov

NETKY.SK • 2 Október 2013, 16:11 • 2 min
Čierna vdova prináša na filmové plátna fenomén teroristických útokov

BRATISLAVA - Do slovenských kín mieri Čierna vdova (L'Attentat/The Attack, 2012) - najnovší film z dielne libanonského režiséra a kameramana Ziada Doueiriho. Pozornosť divákov sústredí na palestínsko-izraelské vzťahy a fenomén teroristických útokov.

slovakia

left justify in out

Film je adaptáciou medzinárodného bestselleru, ktorý napísal alžírsky spisovateľ Yasmina Khadra a bol preložený do viac než štyridsiatich jazykov. Snímka sugestívne vykresľuje morálnu dilemu arabsko-izraelského chirurga, potýkajúceho sa s obvineniami jeho manželky zo samovražedného teroristického útoku. Keď objaví manželkin list na rozlúčku, zrúti sa mu celý doterajší svet. Čelí zložitým životným otázkam, stráca doterajšie ilúzie a začína si uvedomovať, že doteraz žil v umelo vytvorenej realite, ktorej súčasťou bola neznáma žena.

Koprodukčná snímka (Libanon, Francúzsko, Katar, Belgicko) získala v roku 2012 na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane Špeciálne uznanie poroty a zároveň cenu TVE Otra Mirada (Iný pohľad), ktorú udeľujú za originálne vykreslenie problémov diskriminácie, hraníc a sociálnych nerovností s cieľom poukázať na ich potrebné odstránenie v spoločnosti. Doueiriho film dostal aj hlavnú cenu Golden Star na MFF Marrakech 2012 v kategórii Najlepší film.

Ziad Doueiri sa narodil v libanonskom Bejrúte do doby, keď krajinu zmietala občianska vojna. Vo veku 20 rokov Libanon opustil, aby študoval v USA, kde v roku 1986 získal diplom po absolvovaní filmového štúdia na Štátnej univerzite v San Diegu. V rokoch 1987 až 1997 pracoval v Los Angeles ako asistent kamery a camera operator na niekoľkých filmoch a spolupodieľal sa tiež na tvorbe snímok Quentina Tarantina (Gauneri, Pulp Fiction, Jackie Brown). V roku 1998 napísal a režíroval svoj prvý celovečerný film West Beirut, ktorý mu priniesol uznanie kritikov a niekoľko ocenení na festivaloch po celom svete. Jeho druhým celovečerným dielom bol film Lila Says, ktorý sa okrem iných premietal aj na festivale Sundance. Okrem vlastnej filmárskej práce Doueiri v roku 2005 režíroval epizódu Imigrant seriálu V utajení oceneného niekoľkými cenami a nominovaného na Zlaté Glóbusy. Drámu Čierna vdova prináša do kín v slovenskej premiére od štvrtka 3. októbra spoločnosť Film Europe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies