Čierna skládka najdená na stavenisku v Milochove môže zbrzdiť modernizáciu železnice

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:49 • 2 min
Čierna skládka najdená na stavenisku v Milochove môže zbrzdiť modernizáciu železnice

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Počas stavebných prác na modernizácii železničnej trate v úseku Púchov – Považská Bystrica na traťovú rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, narazili stavbári pri východnom portáli plánovaného železničného tunela Milochov na čiernu skládku.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ZŠR) Martiny Pavlikovej je skládka na vysporiadanej nehnuteľnosti pre potreby modernizácie. "Po demolácii existujúceho oplotenia, po otvorení pozemku a odstránení drevín sa zistilo, že na mieste budúcej komunikácie sa nachádza čierna skládka zatiaľ neznámeho pôvodu," uviedla Pavliková.

 

Ako informoval poslanec považskobystrického mestského zastupiteľstva za miestnu časť Milochov Ján Kunovský, zhotoviteľ počas výkopových prác pre budúcu komunikáciu zistil, že v podloží pod zeminou je neidentifikovaná čierna skládka, na ktorej nie je možné zakladať komunikáciu. "Vykopali sa ryhy, geodet zmeral výšku odpadu, bude nasledovať vyhodnotenie o aký odpad ide, či ho možno zlikvidovať normálne, alebo či v ňom nie sú nejaké chemické látky a či sa nebude musieť likvidovať špeciálnym spôsobom,” povedal Kunovský s tým, že hĺbka čiernej skládky je od pol metra do metra.

 

Podľa miestnych obyvateľov bola na mieste dnešného staveniska v minulosti veľká skládka odpadu, voziť sa tam mal najmä v 70. rokoch minulého storočia počas demolačných prác v Považskej Bystrici, súvisiacich s prípravou na Medzinárodnú šesťdňovú motocyklovú súťaž. Pôvodca skládky je však neznámy.

 

"Tento pozemok nepatrí ani nepatril mestu Považská Bystrica a ani nemáme informácie, že by sa niekedy v minulosti mesto staralo o likvidáciu čiernej skládky v tejto oblasti. V minulosti starostlivosť o likvidáciu čiernych skládok spadala pod štát, teda pod okresný úrad," priblížila hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková.

 

Ako ďalej informovala hovorkyňa ŽSR, dnes sa uskutočnilo miestne šetrenie za účasti zástupcov mesta, inšpektorátu životného prostredia, ŽSR a zhotoviteľa za účelom zistenia stavu. "Pre rozhodnutie o ďalšom postupe je potrebné vykonať zameranie čiernej skládky, zistenie množstva, odobratie vzorky čiernej skládky. Až na základe posúdenia a vyhodnotenia vzorky a jej následnom určení, či je odpad nebezpečný alebo nie, bude rozhodnuté o ďalšom postupe likvidácie čiernej skládky. ŽSR aj zhotoviteľ sa budú snažiť, aby všetky úkony, spojené s riešením uvedenej čiernej skládky, mali čo najmenší dosah na realizáciu stavby," uzavrela Pavliková.

 

Kauzou čiernej skládky sa bude zaoberať aj odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Považskej Bystrici. TASR to potvrdil vedúci odboru Pavel Petrík s tým, že najskôr sa musia oboznámiť s výsledkami dnešného šetrenia a následne budú konať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona