Čierna Hora začala prístupové rokovania s NATO

NETKY.SK • 15 Február 2016, 18:03 • 2 min
Čierna Hora začala prístupové rokovania s NATO

BRUSEL - Čierna Hora začala dnes prvé kolo prístupových rokovaní so Severoatlantickou alianciou (NATO).

slovakia

left justify in out

Prístupové rokovania medzi Čiernou Horou a NATO odštartovali dva mesiace po tom, ako táto bývalá republika Juhoslávie dostala pozvánku na vstup do aliancie. Tento krok môže podľa agentúry DPA ešte väčšmi zvýšiť napätie medzi Ruskom a Západom.

 

Počas dvojdňových rokovaní budú predstavitelia NATO a Čiernej Hory diskutovať o politických, vojenských a právnych aspektoch vstupu tejto krajiny do aliancie, uvádza sa vo vyhlásení NATO. V ďalšej fáze dostane Čierna Hora povolenie zúčastňovať sa ako hosť na zasadaniach NATO a následne sa stane plnoprávnym členom tejto transatlantickej bezpečnostnej organizácie.

 

Veľvyslankyňa Čiernej Hory pri NATO Dragana Radulovičová uviedla, že dnešné rozhovory "sú znakom pokroku, ktoré Podgorica od získania nezávislosti (od Srbska) dosiahla.

 

Rusko obviňuje NATO, že uskutočňuje expanzionistickú politiku, ktorá ohrozuje geopolitickú stabilitu. Vzťahy medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou sa v priebehu ostatných dvoch rokov zhoršili najmä v dôsledku ruskej anexie Krymského polostrova a zasahovania do udalostí na východe Ukrajiny, kde Kremeľ podporuje proruských separatistov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona