Čierna Hora vníma výročie ukončenia prvej svetovej vojny so zmiešanými pocitmi

NETKY.SK • 11 November 2018, 17:49 • 2 min
Čierna Hora vníma výročie ukončenia prvej svetovej vojny so zmiešanými pocitmi

PODGORICA - Čierna Hora vníma 100. výročie ukončenia prvej svetovej vojny so zmiešanými pocitmi. Na jednej strane by si chcela pripomenúť obete tohto vojnového konfliktu, na strane druhej je to obdobie, po ktorom zmizla z mapy Zeme.

slovakia

left justify in out

V nedeľu to podľa tlačovej agentúry APA vyhlásil čiernohorský premiér Duško Markovič. Podľa jeho slov krajina, ktorá bojovala na strane Srbska a teda Dohody, prišla v prvej svetovej vojne o asi 20.000 padlých.

 

Po skončení vojny a okupácie Čiernej Hory jednotkami Rakúsko-uhorskej monarchie, ako je známe, Národné zhromaždenie v novembri 1918 zosadilo panovníka, kráľa Nikolu I. a následne rozhodlo o spojení so Srbskom, respektíve začlenení do Juhoslovanského kráľovstva pod vládou dynastie Karadjordjevičovcov.

 

V druhej svetovej vojne sa po rozbití celistvosti Juhoslávie nemeckými okupantmi stal z Čiernej Hory v roku 1941 bábkový štát talianskych nacistov.

 

Po oslobodení a ukončení druhej svetovej vojny sa po územných zmenách stala Čierna Hora jednou zo šiestich republík niekdajšej Socialistickej federatívnej republiky Juhoslávia. Nezávislosť krajiny sa obnovila až v roku 2006.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies