Čierna Hora má veľmi dobré šance, pokiaľ ide o jej európsku perspektívu, myslí si Korčok

NETKY.SK • 21 Február 2018, 07:24 • 2 min
Čierna Hora má veľmi dobré šance, pokiaľ ide o jej európsku perspektívu, myslí si Korčok

PODGORICA - Čierna Hora má všetky predpoklady zhostiť sa výziev eurointegračného procesu a naplniť tak očakávania svojich občanov. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok v utorok počas návštevy tejto bývalej juhoslovanskej krajiny.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR. Nosnou témou rozhovorov s čiernohorskými partnermi boli otázky spojené s európskym smerovaním krajiny. Tá je lídrom eurointegračného procesu na západnom Balkáne a má otvorený najväčší počet prístupových kapitol.

 

"Čierna Hora má veľmi dobré šance, pokiaľ ide o jej európsku perspektívu. Samozrejme, sú tu isté domáce úlohy, ktoré je potrebné dotiahnuť, už dnes však pravidelne konštatujeme, že v mnohých oblastiach už Čierna Hora naplnila očakávania," povedal Korčok na stretnutí s čiernohorským ministrom zahraničných vecí Srdjanom Darmanovičom. Zároveň dodal, že k týmto očakávaniam patrí napríklad aj harmonizácia zahraničnej politiky s únijnou, rozvíjanie a budovanie regionálnej spolupráce a dobrých susedských vzťahov.

 

"Slovenská republika presadzuje na pôde EÚ princíp zásluhovosti, to znamená jasnú perspektívu členstva po splnení všetkých podmienok. Pre Čiernu Horu je to osobitne pokrok v kapitolách 23 a 24 vzťahujúcich sa na otázky právneho štátu," priblížil ďalej štátny tajomník. Čiernohoskému premiérovi Duškovi Markovičovi Korčok pogratuloval k minuloročnému získaniu členstva v NATO a ocenil prácu, ktorú vláda odvádza pri implementácii náročných reforiem vyplývajúcich z prístupových kapitol EÚ.

 

"Na ceste do EÚ nie sú žiadne obmedzenia maximálnej rýchlosti, kto prvý splní podmienky, ten by mal mať právo ako prvý vstúpiť do Únie a nečakať na ostatných. Slovensko bude podporovať všetky kandidátske krajiny, ktoré idú dopredu a majú snahu ísť rýchlejšie a dôjsť ďalej, vrátane Čiernej Hory," uviedol Korčok, ktorý s premiérom krajiny hovoril aj o pokroku pri reformách v oblasti právneho štátu, boji s organizovaným zločinom a mediálnych slobodách.

 

Korčoka prijal aj čiernohorský prezident Filip Vujanovič, predseda parlamentu Ivan Brajovič. Čierna Hora podľa Korčoka zaznamenala za ostatných 12 rokov od obnovenia svojej nezávislosti obrovský a nespochybniteľný pokrok na ceste do európskych štruktúr. Vybudovala si vlastné demokratické inštitúcie, stala sa členom relevantných medzinárodných organizácií, členom NATO, aktívnym prispievateľom do mechanizmov regionálnej aj globálnej spolupráce a bezpečnosti.

 

Slovenská republika podľa slov štátneho tajomníka vníma Čiernu Horu ako svojho priateľa a spojenca, a to aj v nadväznosti na historickú úlohu, ktorú pri referende o nezávislosti v roku 2006 zohral terajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies