Cieľom SR sú vzájomne rešpektované vzťahy Srbska a Kosova

NETKY.SK • 20 Október 2010, 10:40 • 2 min
Cieľom SR sú vzájomne rešpektované vzťahy Srbska a Kosova

Cieľom SR sú vzájomne rešpektované vzťahy Srbska a Kosova

slovakia

left justify in out

Cieľom Slovenska nie je uznať nezávislosť Kosova, ale prispieť k vývoju vzťahov medzi Belehradom a Prištinou tak, aby boli vzájomne rešpektované a dlhodobo udržateľné. Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda to uviedol na dnešnom stretnutí vo Washingtone s americkou rezortnou partnerkou Hillary Clintonovou.
"Toto je náš cieľ. Všetko ostatné je možno dôležité, ale až druhoradé, tomuto cieľu sme prispôsobili, prispôsobujeme a budeme prispôsobovať naše pôsobenie na Západnom Balkáne," povedal Dzurinda pre TASR. "Budeme premýšľať, akými nástrojmi budeme k tomuto cieľu kráčať," dodal.
Spojené štáty uznali jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova medzi prvými, Slovensko takýto krok odmieta urobiť.  
Na rokovaní so šéfkou americkej diplomacie minister Dzurinda potvrdil zámer vlády navýšiť počet slovenských vojakov v Afganistane o niekoľko desiatok. Clintonová podľa neho "s veľkým rešpektom a uznaním" oceňovala pôsobenie slovenského kontingentu v tejto krajine.
"Očakávam, že v novembri spolu s ministrom obrany (Ľubomírom) Galkom predložíme do národnej rady dokument, kde si vypýtame súhlas, aby sme ten počet mohli navýšiť a trošku aj sflexibilniť možnosti pôsobenia našich vojakov, samozrejme, úmerne našim finančným možnostiam," povedal Dzurinda.
Témou stretnutia bola aj vyšehradská spolupráca, ktorá má vo Washingtone "veľmi vysoký cveng". Šéfka americkej diplomacie podľa Dzurindu "veľmi dobre a s porozumením prijala priority nášho predsedníctva vo V4, predovšetkým dve témy, a to je energetická bezpečnosť a inklúzia rómskej populácie".
V oblasti bezpečnosti hovorili partneri o nadchádzajúcom summite NATO v Lisabone, v rámci ktorého prebehne aj rokovanie medzi alianciou a Ruskom. "Cítime, že NATO naberá druhý dych. Je to dôležité, lebo nemá alternatívu z pohľadu našej bezpečnosti," skonštatoval slovenský minister.
V oblasti ekonomiky Dzurinda deklaroval, že napriek aktuálnemu pôsobeniu vyše 120 amerických firiem na Slovensku, chce slovenská vláda rozšíriť vzájomnú spoluprácu, a to obzvlášť vo vede, výskume a inováciách.
Stretnutie s Clintonovou bolo vyvrcholením trojdňovej návštevy Mikuláša Dzurindu v USA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies