Cieľom SMK je mať na juhu SR čo najviac starostov maďarskej národnosti

NETKY.SK • 27 September 2014, 15:46 • 2 min
Cieľom SMK je mať na juhu SR čo najviac starostov maďarskej národnosti

BRATISLAVA - Cieľom Strany maďarskej komunity (SMK) v nadchádzajúcich novembrových voľbách je mať v čo najväčšom počte obcí na južnom Slovensku starostov maďarskej národnosti.

slovakia

left justify in out

"Aplikovanie dvojjazyčnosti, fungovanie maďarských inštitúcii vieme zabezpečiť najskôr prostredníctvom nich," zhodla sa Republiková rada SMK na svojom dnešnom stretnutí v Bratislave. SMK do komunálnych volieb, ktoré sa budú konať 15. novembra, postaví kandidátov v 445 obciach. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

 

Republiková rada Strany maďarskej komunity považuje komunálne voľby za mimoriadne dôležité. "Náš každodenný život z hľadiska verejnej správy najviac ovplyvňujú starostovia obcí a členovia miestnych zastupiteľstiev. Preto je nanajvýš dôležité, aby sa voliči zúčastnili na blížiacich sa voľbách v čo najväčšom počte," uvádza Republiková rada SMK vo svojom vyhlásení. Upozorňujú na to, že v obciach južného Slovenska, kde žije aj obyvateľstvo maďarskej národnosti, je vysoká nezamestnanosť, chýbajú tu investície a štátne dotácie prichádzajú v malom množstve alebo vôbec. "V týchto obciach a mestách v mnohých prípadoch nežijú len Maďari a Slováci, ale aj Rómovia. Preto je zvlášť dôležité, aby sme si zvolili odborne zdatných, aktívnych a morálne vhodných zástupcov," pripomína SMK.

 

Pre SMK je zvlášť rozhodujúce aplikovanie dvojjazyčnosti v praxi, čiže používanie maďarského jazyka, zachovanie identity, pestovanie maďarskej kultúry a tradícii, ochrana maďarských školských inštitúcii, ako aj ďalšie rozvíjanie cezhraničnej spolupráce. "V dôsledku chybného vládneho rozhodnutia sa v menších obciach stali naše školy ohrozenými. Miestne samosprávy budú v nasledujúcom štvorročnom období aj v tejto oblasti stáť pred ťažkými rozhodnutiami. Sme presvedčení, že kandidáti vybraní miestnymi organizáciami SMK budú schopní nielen postaviť sa zoči-voči problémom dnešných dní, ale budú mať aj dobré riešenia," uvádza Republiková rada strany vo svojom vyhlásení. SMK verí, že ich voliči sa zúčastnia na voľbách vo veľkom počte a budú voliť takých zástupcov, ktorí budú zárukou pri ochrane záujmov maďarskej komunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona