Cieľom slovenského predsedníctva v EÚ je udržať celistvosť schengenského priestoru

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 08:12 • 2 min
Cieľom slovenského predsedníctva v EÚ je udržať celistvosť schengenského priestoru

BRATISLAVA - Jedným z cieľov slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (SK PRES) je udržať celistvosť schengenského priestoru a prispieť k obnoveniu jeho spoľahlivého fungovania. Aj týmto bodom sa budú zaoberať ministri vnútra a spravodlivosti členských krajín únie v rámci Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci (JHA). Ďalším cieľom SK PRES je prispieť k rozvoju politík EÚ najmä v oblastiach migrácie, azylu, hraníc a víz.

slovakia

left justify in out

"Súčasná migračná kríza je jednou z najvážnejších výziev, ktorým EÚ čelí. Napriek citlivosti témy vidí slovenské predsedníctvo v tejto oblasti priestor pre podporu pozitívnej agendy," píše sa v programe predsedníctva. Materiál je zverejnený na portáli právnych predpisov v štádiu medzirezortného pripomienkového konania a pochádza z dielne ministerstva zahraničných vecí. Pripomienkovať ho možno do 17. júna.

 

Slovenské predsedníctvo bude venovať pozornosť aj boju proti terorizmu a problematike zahraničných bojovníkov. Jednou z najväčších výziev pre úniu je však v súčasnosti migračná kríza. SK PRES preto nadviaže na prácu predchádzajúcich predsedníctiev a bude sa snažiť zvládnuť utečeneckú krízu. Prioritou bude preto najmä návrat k rešpektovaniu medzinárodného a európskeho práva. Pod nadviazaním na prácu predchádzajúcich predsedníctiev možno chápať návrh revízie Vízového kódexu a ostatných návrhov vo vízovej oblasti. Významnú časť úloh slovenského predsedníctva bude predstavovať tiež práca na novej generácii európskeho práva v oblasti azylu. V otázkach súvisiacich s funkčnosťou schengenského priestoru je cieľom podporovať riešenia a iniciatívy, ktoré budú zamerané na jej zlepšenie.

 

Medzi ďalšie priority patrí ochrana vonkajších hraníc. "Očakávame, že počas predsedníctva začne v praxi pôsobiť Európska pohraničná stráž a následne začne reálne prispievať k ochrane vonkajšej hranice Európskej únie," píše rezort diplomacie v materiáli. Cieľom Slovenska je takisto úspešne ukončiť legislatívny proces v prípade návrhov, ktoré súvisia s projektom inteligentných hraníc. Ten by mal umožniť presnejšiu a úplnejšiu evidenciu ľudí, ktorí prechádzajú cez vonkajšie hranice EÚ a tiež vytvoriť základ pre moderné riadenie mobility cez vonkajšie hranice v budúcnosti.

 

V otázke boja proti terorizmu sa slovenské predsedníctvo zameria na plnenie záverov Európskej rady z februára 2015 a Rady z novembra 2015, ktoré v reakcii na teroristické útoky vytvorili základný rámec činnosti EÚ v tejto oblasti. SK PRES bude klásť dôraz na výmenu informácií medzi príslušnými orgánmi členských štátov, na boj proti financovaniu terorizmu a na problematiku zahraničných bojovníkov. Ambíciou je tiež ukončiť diskusie o návrhu smernice o výmene informácií o štátnych príslušníkoch tretích krajín v rámci Európskeho informačného systému registrov trestov (ECRIS). Ten bude dôležitým príspevkom z oblasti spravodlivosti pre zvýšenie bezpečnosti v únii. Samostatnou problematikou v rámci protiteroristických opatrení je prevencia radikalizácie.

 

Program slovenského predsedníctva však bude ešte doplnený o text po výsledkoch referenda vo Veľkej Británii o zotrvaní v Európskej únii. To sa koná 23. júna. Slovensko preberie predsedníctvo 1. júla. Program by vláda mala schváliť tesne pred začiatkom SK PRES, 30. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies