Cieľom SFZ je bezpečné a bezbariérové prostredie a opatrenia bez rizík na štadiónoch

NETKY.SK • 15 November 2016, 14:17 • 2 min
Cieľom SFZ je bezpečné a bezbariérové prostredie a opatrenia bez rizík na štadiónoch

BRATISLAVA - Slovenský futbalový zväz (SFZ) chce na štadiónoch docieliť bezpečné a bezbariérové prostredie a bezpečnostné opatrenia bez rizík. Za týmto účelom sú potrebné certifikovaná infraštruktúra i vypracované bezpečnostné postupy pri mimoriadnych situáciách.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostný manažér SFZ Peter France to povedal na utorňajšej vedeckej konferencii s medzinárodnou účasťou "Spoločenský boj proti diváckemu násiliu", ktorá sa konala pod záštitou ministra vnútra SR Róberta Kaliňáka. Minister sa na konferencii osobne nezúčastnil, no okrem Franceho vystúpili tiež bezpečnostný manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Marek Bednárik, zástupcovia Policajného zboru Ľubomír Ábel (viceprezident PZ), Jozef Olekszy (riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia PZ) či Pavol Kocán (riaditeľ odboru extrémizmu a diváckeho násilia PZ), ako aj hostia z Česka a Poľska.

 

Podľa Franceho nestačí len moderný stánok, pokiaľ nemá personál dostatočné vyškolenie, a vice versa: "Ani vo Wembley si ľudia bez vzdelania neporadia a na zlom štadióne sa zase nedajú robiť zázraky. Zámer je, aby sa tieto dva faktory súbežne vyrovnávali." Bezpečnostný manažér SFZ nespomenul Wembley náhodne, za víziou sa totiž skrýva implementácia stratégie britských kolegov.

 

"Je overená tridsiatimi rokmi praxe, podarilo sa im eliminovať prejavy diváckeho násilia. Medzinárodná kooperácia vo futbale je nastavená výborne, spolupracujeme so všetkými zväzmi združenými v Európskej futbalovej únii (UEFA), ďalej s expertmi Stáleho výboru Rady Európy, expertnou skupinou na veľké športové podujatia v Bruseli, ale najmä s bezpečnostnými pracovníkmi UEFA. Najdôležitejšie sú prevencia a komunikácia s fanúšikmi," zdôraznil France pre TASR.

 

Na národnej úrovni funguje dennodenná spolupráca s Úniou ligových klubov (ÚLK). "Chceme, aby ľudia radi chodili na zápasy a cítili sa komfortne. Situácia sa zlepšila aj vďaka výsledkom A-mužstva na majstrovstvách Európy vo Francúzsku alebo úspechom reprezentácie do 21 rokov. Ľudia sa radi prídu pozrieť na dobrý futbal, o to viac, keď budú štadióny spĺňať najvyššie normy, usporiadateľská služba ich privíta s úsmevom a bude pôsobiť nekonfliktne, keď bude zabezpečené pohodlie bufetmi, toaletami, sektormi či aktivitami pre rodiny s deťmi. Nestane sa to však zo dňa na deň, stratégia je dlhodobá, podstatné je, že ideme správnym smerom," dodal France. Všetky fortunaligové dejiská sú vybavené kamerovými systémami, tie neslúžia na identifikáciu priaznivcov, ale pre celkovú bezpečnosť a monitorovanie.

 

Rovnaké ambície majú predstavitelia hokejového zväzu, podľa bezpečnostného manažéra SZĽH chodí na zimné štadióny výrazne menej neželaných osôb než na futbalové, sťahujú sa na ne cez zimnú prestávku vo futbalovej lige: "Hokejové arény nedosahujú kapacitu zahraničných futbalových, takže aj vzdialenosti medzi vchodmi sú menšie. Registrujeme približne iba tri alebo štyri percentá narušiteľov, zameriavame sa na komunikáciu s nimi, ostatných nezaujíma násilie a chodia sa na hokej baviť. Potrebujeme vytesniť toto minimum. Takisto ako vo futbale sa hokejové kluby, ktoré za uplynulé tri roky niekoľkonásobne zvýšili výdavky na bezpečnosť, dočkali ovocia. Po problémoch s pyrotechnikou v rokoch 2014 a 2015 už incidenty v dvoch najvyšších súťažiach takmer úplne vymizli."

 

Biometrické údaje na identifikáciu fanúšikov sa využívajú jedine na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, SZĽH pripravuje projekt modernizácie arén. "Technika síce chýba, ale personál ju nahrádza prenosnými kamerami. Každoročne absolvujeme dve zasadnutia, jedno pred sezónou a druhé pred vyraďovacou časťou. Spolupráca SFZ, SZĽH a PZ funguje nadštandardne, ťažkosti sa vyskytujú nad rámec tejto úrovne," uviedol Bednárik.

 

Olekszy predstavil Pilotný projekt antikonfliktných tímov, ktoré predchádzajú vzniku konfliktov a v prípade ich vzniku alebo eskalácie pôsobia preventívne efektívnou komunikáciou. Organizátori okrem toho nachystali ukážky práce jazdeckej polície.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies