Cieľom nových projektov Únie ligových klubov je prilákať ľudí na štadióny

NETKY.SK • 13 Október 2016, 16:32 • 2 min
Cieľom nových projektov Únie ligových klubov je prilákať ľudí na štadióny

BRATISLAVA - Prezident riadiacej organizácie najvyššej futbalovej súťaže Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave, že futbal je najsledovanejší kolektívny šport na Slovensku. Okrem doterajšieho vysielateľa RTVS sa ÚLK dohodla s ďalšími dvoma subjektmi - novou televíziou 213 a opäť aj s TV Dajto, kde tiež budú priame televízne prenosy z elitnej slovenskej súťaže Fortuna ligy - uskutočnia sa dovedna tri v rámci každého kola.

slovakia

left justify in out

"Priemerná top sledovanosť prenosov je 88 000 divákov. Dosiaľ najsledovanejší bol duel 1. FC Tatran Prešov - MFK Zemplín Michalovce, ten si pozrelo 112-tisíc ľudí," skonštatoval šéf ÚLK Ivan Kozák.


Dôležitým ukazovateľom okrem televíznej sledovanosti je aj samotná návštevnosť na štadiónoch. "Pri dosiaľ odohraných jedenástich kolách je priemerná návšteva 2200 divákov na jeden zápas. Sme radi, že sme stále nad hranicou 2000 priaznivcov. Rátam však s tým, že tieto čísla pôjdu oveľa vyššie zásluhou zlepšujúcej sa infraštruktúry. Dôvodom je skutočnosť, že prebiehajú rekonštrukcie štadiónov, niektoré mužstvá nehrajú na svojich štadiónoch a ihriskách. To má spolu značnú súvislosť. Napríklad Dunajská Streda hrá svoje domáce fortunaligové duely momentálne v Senci, na svojom novom štadióne by už mohla hrať podľa vyjadrenia ambiciózneho majiteľa klubu v 16. kole s majstrovským Trenčínom. Niektoré tímy ako AS Trenčín či Slovan Bratislava nehrajú podľa predstáv vlastných fanúšikov, aj v Trnave boli i vyššie návštevy. Keď sa dostavajú štadióny, slovenská futbalová liga pôjde hore a diváci si nájdu cestu na atraktívne zápasy v dobrom prostredí."


Na skvalitnenie a zvýšenie sledovanosti a záujmu o najvyššiu slovenskú súťaž majú slúžiť aj nové projekty z dielne ÚLK, pričom tá pokračuje aj v niektorých doterajších. "Keď sme v lete 2014 nastupovali ako nové vedenie do Únie ligových klubov, dali sme si úlohu, aby sme každý rok priniesli nejaké nové projekty. Jedným z najväčších, ktorý v tejto sezóne pripravujeme, je súboj zručností. V ňom takou nezáväznou, zábavnou formou ukážeme futbalistov v rôznych disciplínach, ktorí budú medzi sebou bojovať. V zápasoch je to totiž dosť zviazané taktikou, niekedy s výsledkovým stresom. Teraz v rámci súboja zručností môžu hráči v tréningovej forme divákom naozaj ukázať, že z futbalu vedia veľa," informoval prezident ÚLK Ivan Kozák.


K jeho slovám sa pridal aj výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák: "V rámci súboja zručností sa bude súťažiť v štyroch disciplínach s názvami tvrdá strela, 7x brvno, vzdušný slalom a minibránky. Každý fortunaligový klub dodá po štyroch hráčov (jedného z nich nominujú fanúšikovia klubu, pozn.), dovedna sa tak predstaví 48 futbalistov. Už teraz vieme, že medzi nimi budú napríklad aj bývalý reprezentant pôsobiaci v MFK Ružomberok Marek Sapara, skúsený ofenzívny stredopoliar Myjavy Peter Sládek, ale aj talentovaný brankár Spartaka Trnava Adam Jakubech či ďalší mladý hráč Nikolas Špalek z MŠK Žilina, ktorý vedie v súčasnosti poradie v našom ďalšom projekte Hitparáda talentov. Niekedy počas zimnej prestávky sa víťazi jednotlivých disciplín stretnú vo finále súboja zručností."


V ÚLK sa venujú aj ďalším projektom: vyberajú Zápas kola (na základe celkového počtu striel, striel na bránku, rohových kopov, počtu divákov) či Mužstvo kola (podľa najlepších ofenzívnych štatistík). "Ďalším dôležitým projektom je polčasová "pätnásťtisícová strela", ktorá je veľmi zaujímavá a atraktívna. Pretože prísť na futbal, pozrieť si dobrý fortunaligový futbal a odísť s 15-tisíc eurami domov je naozaj veľmi lukratívne a atraktívne. Budeme pokračovať aj v ďalších projektoch z minulej sezóny - Gól mesiaca, Hráč mesiaca, spolu so spoločnosťou InStat aj s Jedenástkou kola," skonštatoval prezident ÚLK Ivan Kozák a dodal: "Myslím si, že taký komplex všetkých tých projektov na podporu Fortuna ligy je dostatočné množstvo, aby aj fanúšikovia mohli vidieť, že v lige naozaj máme dobrých futbalistov." Spomenutú jednu z noviniek, projekt polčasová "pätnásťtisícová strela - traf do koša", spustili už v 1. kole novej fortunaligovej sezóny, koná sa na vybranom, zväčša televíznom zápase. Za 30 sekúnd absolvuje nominovaný päť pokusov a ak trafí aspoň raz do koša, odíde s 15 000 eurami.


Futbal predstavuje aj spoločenskú zodpovednosť a je aj spoločenským fenoménom. "Preto sme pripravili v rámci Fortuna ligy aj tematické kolá: štyri sa odohrajú na podporu regiónov, dve kolá venujeme adventu, jedno matkám a jedno sa uskutoční pri príležitosti Veľkej noci," skonštatoval výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies