Cieľom MPRV je 80-percentná potravinová sebestačnosť SR

NETKY.SK • 1 Január 2014, 14:46 • 2 min
Cieľom MPRV je 80-percentná potravinová sebestačnosť SR

BRATISLAVA - Stanovený cieľ by mohlo Slovensko podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka dosiahnuť v roku 2020.

slovakia

left justify in out

Cieľom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je dosiahnuť 80-percentnú potravinovú sebestačnosť Slovenska. Pre agentúru SITA to povedal šéf rezortu Ľubomír Jahnátek. "Môj cieľ je jasne definovaný od začiatku, keď som došiel do tejto funkcie, 80 %. Samozrejme, ideálny stav je, keď máte 100 %, plus niečo na vývoz," skonštatoval. Stanovený cieľ by mohlo Slovensko podľa neho dosiahnuť v roku 2020. "Nedá sa to urobiť z roka na rok, ale musíte urobiť určité systémové opatrenia, aby ste sa k tomu číslu dopracovali," poznamenal Jahnátek s tým, že sa musí vytvoriť domáci potenciál potravín, čo znamená nastaviť výrobné kapacity v živočíšnej a v rastlinnej výrobe.

Šéf rezortu pôdohospodárstva považuje za problém skutočnosť, že spracovateľský priemysel je úplne odrezaný od prvovýrobcov. "Je to určitá anomália, ktorá nie je bežná vo svete. Keď si zoberiete privatizáciu, aká sa uskutočnila v 90-tych rokoch na Slovensku, tam bol dokonca zákaz. Prvovýrobcovia nesmeli vstupovať do privatizácií potravinárskych podnikov. Čiže my sme išli úplne opačným spôsobom, a to sa niekde odzrkadlilo," upozornil Jahnátek. 

Poukázal aj na fakt, že údaje o predaji slovenských potravín sú prezentované všeobecne. "Nemôžem akceptovať metodiku, ktorú robí napríklad Potravinárska komora Slovenska, ktorá hodnotí slovenské potraviny na základe toho, koľko potravín je vyložených na pulte," povedal minister. Podľa neho by sa mal podiel slovenských potravín hodnotiť podľa toho, koľko sa ich predá. "Preto my tú metodiku meníme, a chceme tie najväčšie predajné miesta analyzovať. Mala by nám k tomu pomôcť novela zákona o potravinách," uzavrel Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona