Cieľom kampane Červené ponožky je zvýšenie povedomia o srdcovom zlyhávaní

NETKY.SK • 26 Apríl 2019, 11:20 • 2 min
Cieľom kampane Červené ponožky je zvýšenie povedomia o srdcovom zlyhávaní

BRATISLAVA - V období od 29. apríla do 10. mája si budú ľudia v kúpeľoch na celom území Slovenska pripomínať dôležitosť včasnej diagnostiky srdcového zlyhávania. Pri tejto príležitosti sa budú okrem iného bezplatne vyšetrovať príznaky tejto choroby a záujemcom bude umožnené zúčastniť sa kardio tréningov tzv. nordic walkingu.

slovakia

left justify in out

Občianske združenie (OZ) Hlas nášho srdca s podporou Slovenskej kardiologickej spoločnosti organizuje kampaň Červené ponožky v liečebných kúpeľoch 2019. Jej cieľom "je zvýšiť povedomie o srdcovom zlyhávaní, rozpoznaní prvých príznakoch a dôležitosti včasnej diagnostiky," uviedla predsedníčka OZ Hlas nášho srdca Anna Kasardová.

 

img

 

Srdcové zlyhávanie je vážna chronická porucha srdcovej činnosti. Intenzita a dĺžka bolesti nie je veľká, avšak je charakteristický typickými prejavmi. Okrem opuchu členkov sem môžme zaradiť aj dýchavičnosť už pri miernej námahe, problémy s dýchaním pri spánku, celkovú slabosť a únavu. Pokiaľ sa srdcové choroby nezačnú liečiť včas, srdce sa čím ďalej tým viac namáha, vyčerpá sa a dochádza ku kolapsu. je už také slabé, že nedokáže plniť svoje základné funkcie. 

 

img

 

Srdcové zlyhávanie je najčastejšou príčinou hospitalizácií na Slovensku. Každým rokom tu zomrie na zástavu srdca zhruba 2300 pacientov. Na Slovensku žije približne 100 000 pacientov, ktorým ich sdce nepracuje tak akoby malo. Mnohí z nich podľa odborníkov o svojom ochorení ani len netušia a jeho príznaky pripisujú skôr starobe alebo iným ochoreniam. Príznaky srdcového zlyhávania má približne každý piaty Slovák nad 50 rokov. Podľa OZ Hlas nášho srdca sa očakáva, že bez prevencie sa počet pacientov do roku 2030 môže až strojnásobiť.

 

img

 

Kampaň Červené ponožky v liečebných kúpeľoch 2019 sa bude konať 29. apríla v Štósi, 30. apríla v Bardejove, 1. mája v Kováčovej, 2. mája v Piešťanoch, 3. mája vo Vyšných Ružbachoch, 4. mája v Nimnici, 6. mája v Lúčkach, 7. mája v Turčianskych Tepliciach, 9. mája v Bojniciach a 10. mája v Dudinciach.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona