Cieľom EÚ je predchádzať extrémizmu, hovorí EK v reakcii na Kotlebu

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 16:22 • 2 min
Cieľom EÚ je predchádzať extrémizmu, hovorí EK v reakcii na Kotlebu

BRATISLAVA - Banskobystrický župan Marián Kotleba nazval vlajku EÚ "okupačnou modrou handrou".

slovakia

left justify in out

Európska komisia pri viacerých príležitostiach poukázala na nebezpečenstvo nárastu populizmu, xenofóbie a podnecovania protieurópskych nálad, uviedol Andrej Králik zo zastúpenia EK na Slovensku v reakcii na vyjadrenia banskobystrického župana o Európskej únii a jej vlajke. Kotleba ju v sobotu nazval "okupačnou modrou handrou" a oznámil, že ju dal odstrániť z výzdoby na úrade. „Ani Hitler si nedovoľoval to, čo dnes Európska únia. Nemecká vlajka viala len na veľvyslanectve Nemecka v Bratislave a na žiadnych iných úradoch v krajine. Preto sme obnovili vlajkovú výzdobu na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja a odstránili sme okupačnú európsku vlajku a nahradili ju slovenskou,“ povedal Kotleba. Komisia vo svojej reakcii upozornila, že bude aj naďalej stáť v prvej línii tých, ktorí podporujú základné európske práva, slobody a hodnoty. 

 

"Pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu by sa demokratické politické sily v členských štátoch mali spojiť v záujme európskeho projektu a hodnôt, na ktorých je spoločenstvo európskych štátov založené. Európska únia je demokratickým projektom s cieľom predchádzať extrémizmu, ktorý v minulosti viedol k hrôzam vojnových konfliktov a utrpeniu miliónov ľudí," uviedol vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

 

O vlajke EÚ hovoril zakladateľ Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba na sobotňajšom podujatí v Nitre, ktoré zvolali pri príležitosti 75. výročia vzniku Slovenskej republiky z roku 1939. „Tieto okupačné modré handry by nám už nemali pripomínať, že sme načisto stratili svoju národnú a štátnu nezávislosť,“ vyhlásil Kotleba. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja zároveň upozornil, že jeho strana chce ísť do eurovolieb a vybojovať pre Slovensko samostatnosť. Vo svojom prejave sa dotkol aj témy homosexuálnych partnerstiev. „Chceme, aby naše deti rástli v spoločnosti, kde otec bude otcom a matka matkou a nie že mama sa volá Jozef a otec sa volá Mišo,“ upozornil Kotleba. Kritizoval aj zavádzanie angličtiny na školách alebo multikulturalizmus vo výchove detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies