Ciele Grécka by sa mali zmierniť, hovorí MMF

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 09:22 • 2 min
Ciele Grécka by sa mali zmierniť, hovorí MMF

WASHINGTON - Súčasné rozpočtové ciele Grécka a ciele v oblasti rastu sú nerealisticky vysoké a mali by byť revidované smerom nadol.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný menový fond to uviedol v pondelok s tým, že grécky dlh potrebuje reštrukturalizáciu. V analýze dlhu MMF uviedol, že iba málo krajín dokázalo zvládnuť v dlhšom období prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Taktiež je v krajine malá politická podpora hĺbkových škrtov, ktoré sú nevyhnutné, aby boli tieto ciele dosiahnuteľné. Podľa pracovníkov MMF sa v prípade Grécka v dlhodobom horizonte nemalo počítať s primárnym prebytkom vyšším ako 1,5 % HDP. "Tento cieľ je podľa pracovníkov MMF v medziach toho, čo je vierohodné,“ uviedol MMF.


Novú analýzu MMF zverejnil deň pred stretnutím ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). Ministri by v utorok mali hovoriť o potenciálnej reštrukturalizácii gréckeho dlhu. Nemecko a niektoré ďalšie krajiny eurozóny sú proti úľave od dlhu pre Grécko. Niektorí ministri dúfajú, že sa budú môcť zhodnúť na tom, že Grécko splnilo podmienky pre získanie záchranného úveru vo výške 10 mld. eur. Krajina by sa tak v júli vyhla bankrotu.


Pracovníci MMF veria, že miernejšie ciele sú dostatočne ambiciózne na to, aby ich európski lídri podporovali. MMF vyzýva na "významné reprofilovanie“ európskych úverov. Zároveň uviedol, že predĺženie splatnosti záväzkov na úroveň do tridsať rokov by znížilo hrubú potrebu financovania krajiny o 7 % HDP do roku 2060. Odklad platieb do roku 2040 by mohol znížiť hrubé finančné potreby o ďalších 17 % HDP. MMF taktiež predpokladá, že aby sa dlh znižoval, oficiálne úrokové sadzby by do roku 2040 nemali byť vyššie ako 1,5 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies