Cieľ reformy justície je dobrý,ale niektoré návrhy neprijateľné

NETKY.SK • 22 Február 2014, 16:15 • 2 min
Cieľ reformy justície je dobrý,ale niektoré návrhy neprijateľné

BRATISLAVA - Podľa Hrušovského cesta k zhode môže viesť cez oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady.

slovakia

left justify in out

Cieľ reformy justície v Smerom-SD navrhovanej zmene ústavy je podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského potrebný, ale niektoré opatrenia sú rozporuplné, nesystémové, ba neprijateľné. Ako povedal Hrušovský dnes pre agentúru SITA, KDH analyzuje návrh na doplnenie Ústavy, ktorý predstavil Smer-SD. „KDH sa bude zaoberať politickým a odborným stanoviskom k tomuto návrhu tak, aby ho v priebehu budúceho týždňa predstavilo verejnosti. Naším cieľom je spravodlivé a solidárne Slovensko pre ľudí,“ povedal Hrušovský, ktorý vníma návrh Smeru-SD ako pracovný. Podľa neho je podkladom na začatie diskusie, nie návrhom, o ktorom by sme mali hlasovať. „Už v pracovnej verzii je však zlý. Nedodržiava sľub, že nechce zvyšovať kompetencie prezidenta,“ poznamenal Hrušovský.

Podľa Hrušovského cesta k zhode môže viesť cez oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady. „Posilňovať kompetencie prezidenta však nepovažujem za ústavne múdre a politický korektné. Sme pripravení na diskusiu. Predložíme vlastné návrhy riešení na zlepšenie stavu súdnictva,“ povedal Hrušovský s tým, že určite by nebolo vhodné prezidenta z celého procesu vynechať.

Politici by mali podľa Hrušovského riešiť, kto by mal navrhnúť predsedu Súdnej rady. „Je to aj problém kreovania Súdnej rady, možnosti navrhovať do nej členov a v nej ustanoviť predsedu. Je to zložitejšie ako to za týždeň vyriešiť,“ uviedol. Pre Hrušovského nie je ani prípustné, aby sa rozširovali kompetencie ústavného súdu o personálne otázky. „Ústavný súd má rozhodovať o ústavnosti a nie v personálnych otázkach,“ dodal.

Podľa Smerom-SD navrhovaných zmien predsedu Súdnej rady by mal v budúcnosti menovať prezident po jeho výbere z dvoch kandidátov, ktorých navrhne predseda, resp. predsedníčka Ústavného súdu SR. Šéf Súdnej rady má byť ústavným činiteľom. Pokiaľ by to mal byť sudca, tak by nemal vykonávať funkciu sudcu počas trvania výkonu funkcie predsedu Súdnej rady. Okrem oddelenia dvoch vysokých súdnych funkcií by mali prísť aj ďalšie úpravy, ktoré by zvýšili dôveryhodnosť justície, jej kvalitu a výkon. Súdna rada by mala napríklad získať kompetenciu verejnej kontroly spoľahlivosti sudcov cez previerky všetkých sudcov, ktoré by urobil NBÚ. Sudcom zas chcú sprísniť pravidlá práce na doma, nároku na 13. a 14. plat, zavedenie sankcií za prieťahy v konaní, kontroly PN-iek a podobne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies