Cichanovskú začali v Bielorusku vyšetrovať z možného šírenia terorizmu

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 19:59 • 2 min
Cichanovskú začali v Bielorusku vyšetrovať z možného šírenia terorizmu

Bieloruské úrady začali vyšetrovať poprednú opozičnú predstaviteľku Svetlanu Cichanovskú na základe obvinení z terorizmu.

slovakia

left justify in out

Začiatok kriminálneho vyšetrovania hlavnej vyzývateľky prezidenta Alexandra Lukašenka v augustových prezidentských voľbách oznámil bieloruský generálny prokurátor Andrej Šved. Cichanovská, ktorá je v exile v Litve, sa k vyšetrovaniu generálnej prokuratúry zatiaľ nevyjadrila.

 

 

Podozrenie 
Bieloruská politička a niekoľko ďalších neidentifikovaných ľudí sú podľa Švedovho vyhlásenia podozriví z pokusu o zorganizovanie výbuchov a podpaľačských útokov pred niekoľkými dňami v Minsku a ďalších mestách. Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo úrady zatkli podozrivého obvineného z pokusu o výbuchy v Minsku a neďalekom Barysave.

 

 

Protesty 
Po spomenutých voľbách, ktorých víťazom sa podľa oficiálnych výsledkov stal Alexander Lukašeko, vypukli v Bielorusku masívne protesty. Podľa opozície a niektorých pracovníkov vo volebných miestnostiach boli výsledky zmanipulované. Na protestoch volajúcich po Lukašenkovej rezignácii sa nezriedka zúčastnilo aj viac ako 100-tisíc ľudí. Viac ako 33-tisíc ľudí počas protestov zatkli a mnohých polícia aj zbila.

 

Mohlo by vás zaujímať: Protesty v Bielorusku pokračujú, Lukašenko sa znovu objavil so zbraňou v rukách

 

V Bielorusku zorganizovali odporcovia režimu prvú novoročnú demonštráciu, v putách skončilo najmenej sto ľudí

 

Litva odmietla vydať opozičnú političku Cichanovskú bieloruským úradom


Cichanovská minulý týždeň vyzvala na novú vlnu protivládnych protestov, aby oživili tlak na vládu. Polícia v Minsku zasiahla voči podporovateľom opozície, ktorí sa pokúsili vo štvrtok a v sobotu zorganizovať demonštrácie. Stovky ľudí zatkla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies