Cibulková zvíťazila nad Curenkovou! Do 2. kola nastúpi s Erakovicovou

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 06:50 • 2 min
Cibulková zvíťazila nad Curenkovou! Do 2. kola nastúpi s Erakovicovou

PARÍŽ - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako šestnásta zvíťazila v utorňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka) nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou v ich druhom vzájomnom súboji za 76 minút presvedčivo 6:1, 6:4.

slovakia

left justify in out

Nadviazala tým na porovnateľne hladký úspech 6:3, 6:2, ktorý dosiahla 5. mája v Madride. Obe figurujú v prehľade šampiónok bratislavského podujatia ITF Slovak Open - Cibulková od sezóny 2006, čoskoro takisto 24-ročná Curenková (nar. 30. mája 1989 vo Vladimirci) sa v NTC radovala predvlani. Ukrajinka figuruje na 75. pozícii v renkingu WTA, k 13. máju bola na 68. mieste. 

"Najmä v prvom sete a na začiatku druhého som hrala naozaj výborne. Po tom nedávnom vzájomnom zápase v Madride som bola na ňu pripravená. Stopercentne som už vedela, čo od súperky očakávať, poznala som jej slabiny a v tom spočíval rozdiel. Aj preto jej išlo nejakých 70 percent loptičiek do forhendu a minimum do bekhendu. V druhom sete som si to trošku skomplikovala, za stavu 4:2 som porobila hlúpe chyby, ale dobre som sa naštartovala naspäť. Gem na 5:4 som zvládla famózne a na 6:4 takisto," povedala Dominika Cibulková v konferenčnom telefonáte pre slovenské tlačové agentúry a dodala: "Takýto zápas v 1. kole grandslamového turnaja - ak sa vyhrá - je dôležitý a môže mať pozitívny vplyv na pokračovanie. Úvody sú vždy náročné, bojuje sa naozaj o každú loptičku, hoci to môže znieť ako klišé. Pozerala som v šatni zápas Bartoliovej, ktorá je veľká bojovníčka. Motivovalo ma to. Aj ja som do toho išla stále naplno bez ohľadu na skóre - či bolo aj 0:30 alebo 15:40. Celkovo to bol ťažký deň. Prišla som do areálu už o desiatej a ešte som sa stihla rozohrať, ale potom som stále bola v šatni, všade v zázemí veľa ľudí. Nebolo to jednoduché. Trochu ma prekvapilo, že napokon neodložili akurát môj zápas a ešte jeden. Už to vyzeralo všelijako, ale v tomto momente som rada, že som to predsa odohrala a stihla som to ukončiť nejakých dvadsať minút pred tmou, lebo v stredu budem mať voľný deň a inak by som mala zápasy za sebou." 

Semifinalistka medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2009 Cibulková si v 2. kole zmeria sily s 25-ročnou novozélandskou rekonvalescentkou s chorvátskym pôvodom Marinou Erakovicovou (92., bola už aj na 39. stupienku), ktorú prekonala - zhodne vo dvoch setoch na tvrdom povrchu - v sezóne 2011 v Stanforde a vlani v Carlsbade (napokon tam získala trofej). Už má istotu 100 bodov do hodnotenia, v ktorom figuruje na 16. priečke, a prémie 35 000 eur. 

"Oba moje doterajšie zápasy s Erakovičovou boli veľmi, veľmi dobré. Je to nevyspytateľná súperka, ktorá ťaží z kvalitného podania. Musím ho eliminovať. Keď budem dobre returnovať, položím tým základ úspechu, lebo v medzihre som si proti nej som vždy počínala solídnejšie. Teším sa na ten zápas," skonštatovala niekdajšia dvanástka renkingu Cibulková obhajuje pri Seine vlaňajší prienik do štvrťfinále. Na nasledujúcich troch podujatiach veľkej štvorky sa prebojovala najďalej do 3. kola, a to na newyorských US Open. V prípade postupu medzi najlepších 32 tenistiek v Paríži by určite čelila Američanke - Vanii Kingovej alebo Sloane Stephensovej. Na osemfinálové 4. kolo je žrebom a nasadením teoreticky načrtnutý jej súboj s ruskou obhajkyňou titulu Mariou Šarapovovou, ktorej Cibulková pred štyrmi rokmi na svojom zatiaľ životnom grandslamovom turnaji takmer dala vo štvrťfinále dvojitého kanára. 

Cibulková je štvrtá Slovenka v 2. kole singlovej súťaže. Už v pondelok zvládli svoj vstup Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová a Zuzana Kučová. V utorok Daniela Hantuchová prehrala v 1. kole s bývalou jednotkou svetového rebríčka Jelenou Jankovičovou zo Srbska. Zápas Karolíny Schmiedlovej s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou preložili na stredu. 

Dvojhra žien - 1. kolo: 
Dominika Cibulková (SR-16) - Lesia Curenková (Ukr.) 6:1, 6:4 za 76 minút (32, 44) 

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková sa nenechala vyviesť z konceptu posunom začiatku o približne o štyri hodiny, sychravými podmienkami a preložením duelu z dvorca č. 6 v centrálnej časti areálu pri Buloňskom lesíku na okrajový kurt č. 16. Slovenka získala úvodných 9 fiftínov, čím stanovila tón. V tretej hre pri potvrdzovaní brejku pustila Curenkovú zo svojho náskoku 40:15 na zhodu, ale štvrtým gembalom sa posunula na 3:0. Navyše, vzápätí pridala brejkovú "poistku", hoci v predmetnej štvrtej hre spočiatku mala manko 0:30. Na servise za stavu 4:0 sa dostala z 15:40 ku gembalu, napokon však neodolala. Na stratu podania odpovedala ďalším brejkom (5:1) a potom sa bez väčších ťažkostí odpodávala k zisku tohto dejstva: využila druhý setbal od skóre 40:0. 

V druhej časti Cibulková unikla brejkom na 2:1, následne však nepremenila tri gembaly vo štvrtej hre, z nich prvé dva za sebou, a pykala za to - 2:2. Na returne v piatej hre Slovenka predviedla obrat z 15:30, zužitkovala druhý brejkbal. Včas zastavila prípadný rozlet Curenkovej. Tentoraz sa aj dostala na rozdiel dvoch gemov (4:2) a zdalo sa, že definitívne láme odpor súperky. Opak bol pravdou, aspoň priebežne. Ukrajinka totiž vyrovnala na 4:4, brejk bol dokonca na nulu. Cibulková okamžite zareagovala na príjme a pri podávaní na postup nezaváhala. 

Slovenka síce zahrala o dva "winnery" menej (14:16), ale mala oveľa istejšiu ruku - urobila len 20 nevynútených chýb v porovnaní s 35. Zužitkovala 6 z 10 brejkbalov, Curenková využila 3 zo 7 takýchto možností. Ukrajinka za celý zápas nemala ani jeden úspešný zákrok pri sieti. 

Štatistiky: 
Cibulková - Curenková 
1. podanie (úspešnosť v %): 37 zo 62 = 60 % - 28 z 51 = 55 % 
využitie 1. podania: 24 z 37 = 65 % - 12 z 28 = 43 % 
využitie 2. podania: 11 z 25 = 44 % - 7 z 23 = 30 % 
esá: 1 - 1 
dvojchyby: 2 - 3 
víťazné údery: 14 - 16 
nevynútené chyby: 20 - 35 
body na príjme: 32 z 51 = 63 % - 27 zo 62 = 44 % 
využitie brejkbalov: 6 z 10 = 60 % - 3 zo 7 = 43 % 
zákroky pri sieti: 4 zo 6 = 67 % - 0 z 2 = 0 %

Dvojhra žien - 1. kolo: 

*Kristina Mladenovicová (Fr.) - Lauren Davisová (USA) 6:0, 7:5 
Jelena Jankovičová (Srb.-18) - Daniela Hantuchová (SR) 6:4, 7:6 (7) 
Samantha Stosurová (Aus.-9) - Kimiko Dateová-Krummová (Jap.) 6:0, 6:2 
Marion Bartoliová (Fr.-13) - Oľga Govorcovová (Biel.) 7:6 (8), 4:6, 7:5 
Jaroslava Švedovová (Kaz.-27) - CoCo Vandeweghová (USA) 6:0, 3:6, 6:2 
Alizé Cornetová (Fr.-31) - Maria Joao Koehlerová (Portug.) 7:5, 6:2 
Silvia Solerová-Espinosová (Šp.) - Irina-Camelia Begová (Rum.) 6:3, 6:2 
Mariana Duqueová-Marinová (Kol.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:2, 6:0 

*Výsledok označený hviezdičkou je pridaný k skôr vydaným. 

Zostávajúci utorňajší program 1. kola dvojhry žien: 
Dominika Cibulková (SR-16) - Lesia Curenková (Ukr.) 
Marina Erakovicová (N. Zél.) - Elena Baltachová (V. Brit.) 

Odložené zápasy: 
Karolína Schmiedlová (SR) - Yanina Wickmayerová (Belg.) 
Jelena Vesninová (Rus.) - Viktoria Azarenková (Biel.-3) 
Petra Kvitová (ČR-7) - Aravane Rezaiová (Fr.) 
Nina Bratčikovová (Portug.) - Maria Kirilenková (Rus.-12) 
Klára Zakopalová (ČR-23) - Kaia Kanepiová (Est.) 
Jamie Hamptonová (USA) - Lucie Šafářová (ČR-25) 
Ashleigh Bartyová (Aus.) - Lucie Hradecká (ČR) 
Šuaj Pcheng (Čína) - Camila Giorgiová (Tal.) 
Stefanie Vögeleová (Švaj.) - Heather Watsonová (V. Brit.) 
Sandra Záhlavová (ČR) - Annika Becková (Nem.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona