Cibulková zdolala Haddadovú-Maiovú

NETKY.SK • 21 Apríl 2019, 15:21 • 2 min
Cibulková zdolala Haddadovú-Maiovú

BRATISLAVA - Dominika Cibulková vo svojom poslednom fedcupovom zápase v kariére získala v úvodnej nedeľňajšej dvojhre rozhodujúci tretí bod pre svoj tím vo víkendovom play-off stretnutí Slovensko - Brazília o udržanie v II. svetovej skupiny Pohára federácie 2020 tenisových reprezentačných družstiev žien. Finalistka Australian Open 2014 Cibulková si v súboji jednotiek oboch tímov poradila s Beatriz Haddadovou-Maiovou za 104 minút 7:6 (3), 6:0.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa tak udržalo v II. svetovej skupine aj pre budúci rok.

Dvadsaťdeväťročná Cibulková (33. v rebríčku WTA) a o sedem rokov mladšia Haddadová-Maiová (165.) odohrali prvý vzájomný zápas. Začiatok stretnutia vyšiel lepšie slovenskej tenistke, ktorá sa ujala vedenia 2:0. Brazílčanke sa podarilo otočiť skóre a za stavu 5:4 išla podávať na zisk prvého setu. Slovenka však zabojovala a otočila na 6:5 vo svoj prospech. O osude úvodného dejstva musel rozhodnúť tajbrejk, v ktorom dominovala Cibulková a získala ho v pomere 7:3. Aj úvod druhého setu patril slovenskej tenistke, v prevej hre prelomila súperkin servis, brejk následne pri svojom podaní potvrdila a viedla 2:0. Z tempa nepoľavila a patrili jej aj ďalšie hry v stretnutí. Za stavu 5:0 išla Cibulková podávať na víťazstvo v zápase a zisk rozhodujúceho tretieho bodu pre Slovensko. Trvalo povzbudzovaná domácim publikom nenechala nič na náhodu a pri svojom servise premenila prvý mečbal.

Na záver programu príde na rad štvorhra Viktória Kužmová, Magdaléna Rybáriková - Beatriz Haddadová-Maiová, Luisa Stefaniová. Kapitáni Matej Lipták a Roberta Burzagliová však majú nárok na zmeny. Slovensko má k dispozícii aj Karolínu Schmiedlovú a Rebeccu Šramkovú. V sobotňajších dvojhrách nestratili slovenské tenistky ani jeden set. Najprv Cibulková zdolala Carolinu Meligeni Alvesovú dvakrát 6:1. Následne si Viktória Kužmová poradila s Beatriz Haddadovou-Maiovou dvakrát 6:3.

 

obrazok


Obe družstvá nastúpili na premiérový vzájomný duel v Pohári federácie. Slovensko figuruje na 16. priečke v renkingu krajín ITF, Brazília je na 21. mieste. Slovenky sa zachránili v II. svetovej skupine, z ktorej zatiaľ naposledy vypadli v roku 2005 po prehre 1:4 v Thajsku. V uplynulom stretnutí Pohára federácie proti Lotyšsku (prehra 0:4) slovenský kapitán Matej Lipták mal k dispozícii mladú štvoricu Viktória Kužmová, Karolína Schmiedlová, Rebecca Šramková a Terézia Mihalíková. Proti Brazílii sa v nominácii ocitlo skúsené duo Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková.

V aktuálnej sezóne sa trio slovenských reprezentantiek dostalo minimálne do semifinále na turnajoch WTA. Dvadsaťročná Kužmová sa v januári prebojovala na turnaji v Aucklande do semifinále, v ktorom nestačila na neskoršiu víťazku podujatia Nemku Juliu Görgesovú. Dvadsaťštyriročná Schmiedlová rovnako pred Australian Open postúpila v Hobarte až do finále. Začiatkom apríla sa podarilo Magdaléne Rybárikovej dostať do semifinále v mexickom Monterrey. Jedine Dominika Cibulková stále čaká v aktuálnej sezóne na prenikavý úspech.

Súperky Sloveniek z Južnej Ameriky nedisponujú hráčkou z prvej stovky rebríčka WTA. Najvyššie postavenou Brazílčankou je Beatriz Haddadová-Maiová aktuálne na 165. priečke. Ďalšie brazílske reprezentantky sú mimo Top 300. V deblovom renkingu sa v druhej stovke nachádza Luisa Stefaniová (128.).

Stav víkendového play-off o udržanie v II. svetovej skupiny Pohára federácie 2020 tenisových reprezentačných družstiev žien:

SLOVENSKO - BRAZÍLIA 3:0 po nedeľňajšej I. dvojhre - Slovensko má istotu účasti v II. svetovej skupine PF 2020
(Bratislava, antuka v AXA Arena NTC)

Dominika Cibulková - Beatriz Haddadová-Maiová 7:6 (3), 6:0 za 104 minút

Sobota:
Dominika Cibulková - Carolina Meligeni Alvesová 6:1, 6:1 za 65 minút
Viktória Kužmová - Beatriz Haddadová-Maiová 6:3, 6:3 za 89 minút

Zostávajúci nedeľňajší program:
Štvorhra:
Viktória Kužmová, Magdaléna Rybáriková - Beatriz Haddadová-Maiová, Luisa Stefaniová

Kádre:

Slovensko:
Dominika Cibulková (33. vo svetovom rebríčku vo dvojhre/ -)
Viktória Kužmová (46. / 196. vo štvorhre)
Karolína Schmiedlová (66. / -)
Magdaléna Rybáriková (68. / 177.)
Rebecca Šramková (197./ 678.)
kapitán: Matej Lipták

Brazília:
Beatriz Haddadová-Maiová (165./ 570.)
Carolina Meligeni Alvesová (355./ 306.)
Gabriela Céová (442./ 359.)
Luisa Stefaniová (447./ 128.)
Thiasa Grana Pedrettiová (671./494.)
kapitánka: Roberta Burzagliová
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies